X

    Vanligt örhänge


    Vanlig örsnibbspiercing

    Bakgrund

    En örsnibbspiercing är känd över hela världen och är en mycket populär smyckning bland både kvinnor och män. Ursprungligen har örskringen varit ett skydd mot onda andar, och på kontinenter som Afrika och Amerika användes örsnibbspiercingar som ett sätt att ange vilken stam eller religion man tillhörde.

    Placering

    En vanlig örsnibbspiercing kallas också för lobe och kan placeras i hela örsnibben. Det är en piercing som sällan orsakar stora problem för bäraren, eftersom örsnibben är en tacksam plats att pierca och läker nästan alltid utan problem.

    Läkningstiden för en vanlig örsnibbspiercing är: 2-4 månader. Den läker i ett skikt och har samtidigt ett stort nätverk av blodkärl - alla faktorer som är viktiga för läkningsprocessen av en piercing.

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är gjort av rätt material eller är fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritation: Irritationsskador är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda bultarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Öronpistol

    Tyvärr väljer fortfarande många att göra eller få sin örsnibbspiercing gjord med en öronpistol.

    En öronpistol hör inte hemma i en professionell piercingstudio, och om de använder en i din studio bör du leta efter en annan plats att få din piercing gjord på.

    En öronpistol kan inte helt steriliseras - vilket innebär att du utsätts för en stor smittrisk, eftersom blodrester och liknande kan överföras mellan varje kund i butiken.

    Samtidigt är det nästan omöjligt att göra en piercing vinkelrätt med en öronpistol. Det betyder att du nästan alltid får en sned piercing som på grund av denna "snedhet" kan orsaka problem och onödig irritation.

    Öronpistoler gör också ett större hål än vanliga piercingnålar och resulterar därför ofta i onödig ärrbildning runt smycket.

    Det är viktigt att komma ihåg att ju mer din piercing stressas, desto större är risken att kroppen väljer att stöta bort din piercing.

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel, rekommenderar vi inte smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, till exempel förgyllt eller svart.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Koksaltlösning är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad i koksaltlösningen.

    • Ta bort all var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också samlas runt smycket och hindra piercingen från att andas och släppa ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar och så vidare innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.