X

  Septum Piercing

  127 stilarter fundet

  SEPTUM PIERCING

  Är en broskpiercing i näsan som sitter i utrymmet precis bakom nässpetsen. Piercingen har utövats i många hundra år i till exempel Indien och många stamsamhällen. Denna piercing är en viktig prydnad för hinduiska dansare och vissa indianstammar. Det är särskilt populärt i Indien, Nepal och Bangladesh. I Nepal kallas det en Bulaki och bärs av kvinnor från många olika etniciteter, och används fortfarande som en symbol för status, tro och religion.

  I Australien användes den tidigare som en symbol för övergången från pojke till man bland aboriginerna, där övergången också firades med ceremonier. Efter ceremonin flyttade pojkarna till ett mansläger, där de fick lära sig att jaga etc. Pojkarna var typiskt sett mellan 11 och 13 år när övergången och piercingen ägde rum. När pojkarna efter många års träning kunde jaga på egen hand, firades övergången genom att pojkens far eller farfar dekorerade deras skiljevägg med en ny prydnad, ofta gjord av ben från ett bytesdjur.

  På samma sätt som pojkarna lät även tjejerna göra denna piercing som en slags övergångsrit från barn till vuxen, men det gjordes ofta av deras man när de gifte sig.

  HUR MAN GÖR EN SEPTUM-PIERCING

  Även om det går under namnet broskpiercing görs det sällan genom själva brosket, utan mer i området nedanför, som ofta kallas för "sweet spot" av piercers.

  Det kan utföras med eller utan användning av instrument, men de flesta piercers använder åtminstone ett mottagande rör eller plugg för att greppa nålen.


  Innan piercer bestämmer platsen kommer området att desinficeras med en lämplig produkt. Detta måste alltid göras, då dålig hygien kan leda till infektioner i den nya piercingen.

  När området är städat kommer piercern att hitta den optimala platsen att placera smycket på, och detta görs ofta genom att känna på området och hitta den så kallade sweet spot, som ofta är den idealiska platsen att placera den nya piercingen på.

  När allt är klart sticker man igenom nålen i horisontell vinkel, och nålen ersätts slutligen av det önskade smycket.

  HUR DU RENGÖR DIN SEPTUM

  När du får en ny piercing kommer det att finnas risk för infektion, då du bryter igenom hudens barriär och därför tas bort kroppens bästa försvar mot invaderande mikroorganismer. En skiljevägg är gjord av broskvävnad och är därför mer utsatt än andra piercingar, eftersom brosk läker långsammare och har sämre blodcirkulation än andra typer av kroppsvävnad. Det är därför också mycket viktigt att rengöra din piercing korrekt för att minimera risken för infektion.

  Det viktigaste är

  • Undvik att röra vid smyckena hela tiden, och rengör alltid händerna innan du gör det.
  • Rengör med godkända produkter som isotonisk koksaltlösning 0,09% dagligen så länge det läker.
  • Byt aldrig smycket innan det är helt läkt och få en professionell piercer till hjälp om smycket behöver bytas innan det är läkt.

  VILKA SEPTUMSMYCKE FINNS DET

  Det finns många smycken som kan användas för en septum, och i själva verket är det en av de piercingar som passar de allra flesta smyckesdesigner. Vissa smyckesdesigner är mycket vanliga, som hästskor och piercingringar, medan andra är mer sällsynta, som böjda stavar och piercingstavar.

  De vanligaste är

  • En Hästsko kallas också för Horseshoe, och är det smycke som de flesta förknippar med en septum piercing. Den är lätt att ta av och på, och hos vissa kan den till och med döljas genom att fälla upp den i näsan. Den typiska storleken för detta smycke är 1,2 mm i trådtjocklek och 8 - 10 mm i diameter, beroende på hur din anatomi är och hur tydligt du vill att smycket ska vara. Du kan dock sträcka ut/vidga hålet om du vill använda ett större smycke.
  • Piercing ringar är egentligen samma kategori som en hästsko, men till skillnad från det smycket kan du få det här smycket i flera olika utföranden. Det finns till exempel klickerringar, ändlösa ringar och kulringar. De ger ofta ett mer elegant och diskret utseende, och finns i många olika färger, material och utföranden. Den typiska storleken är 1,2 mm i trådtjocklek och 8 - 10 mm i diameter.
  • Barbells är lite mer speciella, men kan även enkelt användas till denna piercing. Du kan använda både Barbells och curved barbell, och dessa mönster kommer ofta att användas om du vill ha ett väldigt diskret smycke som är nästan osynligt. Många kan till exempel använda dem om de inte får ta en piercing på jobbet och därför vill gömma den.
  Acceptera

  Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.