X

  Smycken med tungpiercing

  60 stilarter fundet

  Tungpiercing

  Gjorde sin stora entré på 90-talet, men har faktiskt utövats som piercing i många hundra år. Tyvärr har denna piercing ett dåligt rykte på grund av skador på tänder och tandkött. Majoriteten av dessa skador beror på dåligt beteende, så kom ihåg att se en professionell piercer om du vill ha en. Det uppfanns formellt och utfördes av Elayne Angel , som är en kvinnlig pionjär inom piercingbranschen. Men mycket talar för att denna piercing praktiserades i många befolkningsgrupper innan den kom till vår del av världen.

  Vi har ett enormt urval av smycken här i butiken och nedan ska vi försöka guida dig till vad du kan välja.

  Tungpiercingar är populära, men vilka smycken för tungpiercing ska du välja?

  När du ska välja ditt nya tunga smycke är det viktigt att du är medveten om om din piercing har läkt klart. Startsmyckena som piercingen är gjord med är typiskt 20 mm långa och används under de första veckorna, när svullnaden är som störst. När svullnaden har lagt sig, typiskt efter 2-3 veckor, är det dags att byta till en kortare stånglängd. Oftast är denna längd 16 mm - samma storlek som de flesta av våra smycken. Vissa kan dock använda en ännu kortare storlek – fråga din piercer om råd om du är tveksam. Ett smycke som är för långt kan skada tänder och tandkött, medan ett för kort smycke kan orsaka ett gap i tungan på grund av trycket från smycket. Som tidigare nämnt är 16 mm stång den optimala storleken för de allra flesta, gängtjockleken på smyckena är alltid 1,6 mm.

  Storleken på smycket är inte det enda viktiga som du måste ta hänsyn till. Materialet dina smycken är gjorda av spelar också stor roll, speciellt direkt efter att piercingen är gjord. De flesta piercers använder robusta material som titan, kirurgiskt stål etc. som utgångsmaterial, och det är också detta material du bör använda medan din piercing läker. Det tar vanligtvis 12 veckor att läka, men läkningstiden kan bli längre om smyckena flyttas runt munnen för mycket.

  När piercingen är helt läkt kan i stort sett alla material användas, men tänk på att munnen sliter mycket på smyckena på grund av enzymer från saliv och annat du stoppar i munnen. Du kan därför upptäcka att smycken med t ex beläggning slits relativt snabbt när de används i en tungpiercing. Om du lider av ätstörningar bör du endast använda material som inte är belagda.

  Många väljer att använda smycken gjorda av material som silikon och akryl, eftersom dessa material sliter mindre på tänder och tandkött. Dessa material är dock också ömtåligare än till exempel titan. Det gör att det kan sluta med att du förstör kulor/stavar om du tuggar på dem - Men återigen - det skulle kanske vara tänderna som förstördes istället, om materialet till exempel var titan.

  Billiga tungpiercingar...

  Behöver inte betyda dålig kvalitet och hos oss kan du förvänta dig kvalitetssmycken som är ganska i paritet med dem du hittar någon annanstans. Vi tillverkar nästan alla smycken själva och kan därför erbjuda produkter till ett pris som inte tidigare setts i Danmark. Alla våra guldpläterade produkter är pvd-behandlade vilket gör dem extra tåliga mot slitage. Våra stål- och titanprodukter överensstämmer med all lagstiftning angående utsläpp av nickel. Du kan därför tryggt köpa dina smycken hos oss.

  Hur man gör en tungpiercing

  Det är faktiskt en av de piercingar som ställer störst krav på en piercer och det hela handlar om platsen. De har ett dåligt rykte på grund av åtskilliga exempel på skador på till exempel tänder och tandkött. Faktum är att en rätt placerad piercing minskar risken för skador avsevärt och därför är det väldigt viktigt att du går till en duktig piercer. Storleken på tungan varierar från person till person och dessutom avgör tungbandet också mycket om hur långt tungan kan sträckas. Rätt plats är mitt på tungan, precis där tungan bryter över. Denna punkt är mycket viktig placeringsmässigt, då en avvikelse från denna oftast medför komplikationer. Om piercingen placeras för långt fram kommer den att förstöra tänderna och om den läggs för långt bak kommer den att förstöra gommen.

   

  När placeringen väl är på plats är det viktigt att hygienen är på topp. Du måste alltid se till att din piercer använder instrument som är antingen sterila eller för engångsbruk. Nålar får inte användas mer än en gång, detta kommer att vara viktigt både med tanke på hygienen, men också för att se till att du blir genomborrad med en vassast möjliga nål. När utrustningen är klar nyper man bort tungan med pincett och piercern ser till att nålen inte träffar blodkärl eller tungband. Nålen förs nu genom tungan med en snabb rörelse, och smycket trycker sedan ut nålen och tar sin plats.

  Problem med din tungpiercing

  Som tidigare nämnt finns det många möjliga komplikationer, de mest uttalade är dock skador på tänder och tandkött. Många av dessa skador beror på felaktig placering, eller avrättning på personer som inte är anatomiskt lämpade för denna typ av piercing. En erfaren piercer kommer inte att göra en tungpiercing på någon som inte kan sticka ut tungan särskilt långt. Det kan vanligtvis göras, men komplikationer kommer med största säkerhet att uppstå efter att piercingen är gjord. En perfekt placerad piercing, i en tunga som är lämplig, orsakar inga större problem – men återigen måste det understrykas att själva piercingen alltid medför en viss risk för infektion.

  När piercingen är gjord kan du uppleva att smycket skaver in i tungan och skapar en slags klyfta i tungan. Detta fenomen orsakas ofta av ett smycke som är för kort. När smycket är för korta kommer det ofta att trycka ner på tungan, och därifrån fortsätta att vandra ut. Problemet kan nästan alltid lösas genom att hitta ett smycke i rätt storlek.

  Luftvägsobstruktion är också en potentiell men mycket liten risk. Om bollen inte skruvas ner kan den falla ner i luftvägarna och orsaka svårigheter eller helt hindrad andning. Många har försökt svälja en kula, men oftast är luftstrupen hos en vuxen så stor att en kula bara kommer att passera utan att helt blockera den. Upplevelsen kan dock fortfarande vara våldsam och smärtsam – och kommer att kräva operation om kulan hamnar i lungorna.

  Infektion är förmodligen den vanligaste typen av komplikationer, men ofta också den mildaste. En tunga innehåller många blodkärl, vilket också gör att området ligger i topp när det gäller att bekämpa infektioner. Ju mer blodflöde ett område har, desto större effekt har immunförsvaret. Av samma anledning är det ytterst sällan man upplever allvarliga infektioner i samband med en tungpiercing. Du kan känna igen en infektion på de klassiska tecknen; smärta, rodnad, svullnad, värme. Skölj munnen med rent varmt saltvatten några gånger om dagen tills symtomen försvinner - antibiotika är sällan indicerat för dessa typer av infektioner.  Acceptera

  Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.