X

    Tungpiercing


    Tungpiercing

    Bakgrund

    Tungpiercing blev populärt på 1990-talet men har i själva verket funnits som piercing i många hundra år. Tyvärr har denna piercing fått ett dåligt rykte på grund av skador på tänder och tandkött. De flesta av dessa skador beror på dåligt utförda piercingar, så kom ihåg att konsultera en professionell piercare om du vill ha en. Den formellt uppfinnades och utfördes av Elayne Angel, en kvinnlig pionjär inom piercingbranschen. Men mycket tyder på att denna piercing praktiserades av många befolkningsgrupper innan den kom till vår del av världen.

    Placering

    Det är viktigt att få en tungpiercing gjord av en erfaren piercare så att den utförs korrekt. Tungpiercingen har fått sitt dåliga rykte på grund av dåligt utfört arbete av oerfarna piercar. Om piercingen utförs korrekt kan den faktiskt gå utan större problem.

    En tungpiercing placeras alltid på den punkt där tungan naturligt böjer sig, och placeringen är mycket viktig för piercingens framgång. Om den placeras för långt framåt kan staven skada dina tänder, och om den placeras för långt bakåt kan den skada din gom. Placeringen kan variera beroende på individens anatomi. Det är viktigt att ta hänsyn till blodkärl och nervbanor som löper under tungan samt tungbandet.

    Det kan hända att piercingen inte kan utföras på grund av anatomiska skäl, men i de flesta fall är det möjligt att göra den. Som en tumregel är det nästan omöjligt att få en tungpiercing om du har problem med att föra ut tungan ur munnen. Det är möjligt att placera piercingen i spetsen av tungan, men detta ökar risken för att skada tänderna.

    Det är viktigt att din piercare tar hänsyn till din anatomi och inte väljer en standardplacering eller standardstorlek på smycket. Tungan tenderar oftast att svullna mer om piercingen görs längst bak på tungan, så en längre stav kan vara nödvändig. Om du har en tendens att svullna mycket när du blir piercad bör detta också nämnas så att din piercare kan ta hänsyn till det. Läkningstiden för en tungpiercing är cirka 3 månader.

     

    Komplikationer

    De vanligaste komplikationerna är skador på tänder och tandkött. Dessa skador beror på dålig placering och för mycket lek med smycket. Tändernas emalj kommer inte tillbaka om den slits bort, så var mycket försiktig med hur mycket stavens förs fram och tillbaka i munnen.

    Du kan framgångsrikt byta till mjuka plastmaterial om kulorna skaver mot tänderna. Plastmaterialen kan brytas om du biter hårt i dem, men det är bättre än en trasig tand, vilket oftast är konsekvensen om du biter för hårt på ett metallsmycke. Återigen är det viktigt att betona hur viktig en optimal smyckesplacering är för att minska risken för skador. Alternativt kan det också vara en felaktig storlek på stav som används. Kom in och konsultera din piercare om du är osäker på om du använder rätt storlek.

    Klyfta

    När piercingen är gjord kan du uppleva att smycket gnuggar sig in i tungan och skapar en slags klyfta i tungan. Detta fenomen beror oftast på att smycket är för kort. När smycket är för kort kommer det ofta att trycka sig in i tungan och fortsätta vandra ut från där. Problemet kan nästan alltid lösas genom att hitta ett smycke i rätt storlek.

     

    Luftvägsobstruktion

    Obstruktion av luftvägarna är också en potentiell, men mycket liten risk. Om bollen inte är ordentligt skruvad kan den falla ner i luftvägarna och orsaka svårigheter eller helt blockera andningen. Många har försökt svälja en boll, men oftast är luftstrupen hos en vuxen person så stor att en boll bara kommer att passera utan att blockera helt. Upplevelsen kan dock fortfarande vara intensiv och smärtsam och kan kräva kirurgi om bollen hamnar i lungorna.

     

    Infektion

    Infektion är förmodligen den vanligaste komplikationen, men oftast också den mildaste. Tungan innehåller många blodkärl, vilket gör området mycket effektivt när det gäller att bekämpa infektioner. Ju mer blodflöde ett område har, desto större inverkan har också immunförsvaret. Av samma anledning är det extremt sällan att uppleva allvarliga infektioner i samband med en tungpiercing. Du kan känna igen en infektion genom de klassiska symptomen: smärta, rodnad, svullnad, värme. Skölj munnen med rent varmt saltvatten ett par gånger om dagen tills symptomen försvinner - antibiotika behövs sällan för dessa typer av infektioner.

    Smyckesval

    Det smycke som används för piercingen är vanligtvis 20 mm långt och används under de första veckorna när svullnaden är som störst. När svullnaden avtagit, vanligtvis efter 2-3 veckor, är det dags att byta till en kortare stav. Vanligtvis är den här längden 16 mm. Vissa kan dock använda en ännu kortare storlek - fråga din piercare om råd om du är osäker.

    Det är viktigt att du väljer material som tål att vara i en läkande piercing. Kroppsvätskor från den nya piercingen kan vara tuffa för smycket, varför det är viktigt att välja material som titanium, kirurgiskt stål och PTFE. Detta gäller särskilt så länge piercingen fortfarande läker.

    Det rekommenderas att den första smyckesbytet utförs av din piercare för att säkerställa att det sker sterilt och därmed minska risken för infektion.

    Vård efter piercingen

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten, natriumklorid 0,9%, tills den har läkt helt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc. eftersom denna blandning inte är avsedd för sårrengöring.

    Skölj munnen med saltvatten två gånger om dagen tills piercingen har läkt helt och vid infektion.

     

    Andra bra råd

    • Köp en ny tandborste.

    • Undvik kontakt med andra kroppsvätskor de första 2-3 veckorna.

    • Var försiktig med att inte leka för mycket med smycket.

    • Rökning kan förlänga läkningstiden och öka risken för infektion.

    • Skölj munnen med kranvatten varje gång du har rökt, druckit alkohol, kysst etc.

    • Om smycket skaver mot dina tänder efter att du har bytt till en kortare stav bör du kontakta din piercare.

     

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.