X

    Sträcka


    Sträckning

    Bakgrund

    Sträckning är en speciell form av kroppsutsmyckning eller kroppsförändring om du så vill. Det går helt enkelt ut på att vidga ett piercinghål till en storlek som är utanför det normala. Människor har sträckt i så lång tid som mänskligheten har funnits, men det har bara blivit populärt i vår del av världen under de senaste 5-10 åren.

     

    Placering

    Det kan praktiseras i nästan alla typer av piercingar, men föredras oftast i öronlappen.

     

    Komplikationer

    Många upplever att deras öron luktar när de sträcker, detta beror på bakterier och döda hudceller från hålet. Särskilt smycken av trä och silikon absorberar dessa saker, så du kan med fördel byta till exempelvis stål om det är ett problem du upplever. Du kan också ta ut dina "Plugs" eller "Tunnels" då och då för att rengöra dem, eftersom det oftast kommer att säkerställa god hygien. Om dina sträck blir för stora kan det skada vävnaden i öronlappen och ha svårt att läka, och då kan en kirurgisk ingrepp vara nödvändigt för att korrigera skadan eller ta bort överskottshud.

     

    Smyckesval

    En piercare kommer oftast att använda en större nål, en punch eller en taper för att göra en sträckning till en viss storlek direkt. Kom ihåg att detta endast bör göras av en professionell piercare som vet exakt hur långt örat kan sträckas första gången.

     

    Därefter måste hålet i örat utvidgas. Här rekommenderas det att använda en Taper i stål, eftersom den inte absorberar sårsekret och bakterier. Du kan dock också använda andra material som glas. Akryl och silikon bör endast användas om du för upp taperen genom örat en gång och sedan sätter i ett smycke direkt efter. Vi rekommenderar dock alltid de förstnämnda materialen.

     

    Det finns i grund och botten två sätt att använda en taper på:

     

    • Snabb sträckning, där du för taperen genom örat en gång och sätter sedan i smycket.

    • Långsam sträckning, där taperen sitter i örat som ett smycke och skjuts långsamt längre och längre in tills den går igenom helt (oftast en process som tar några veckor). Den långsamma metoden är klart den minst smärtsamma, men det bör återigen betonas att denna metod endast bör utföras med en taper i stål eller glas.

     

    Sträcka aldrig för snabbt. Det bör åtminstone gå en tid innan den tidigare storleken har läkt. En bra tumregel är att det bör gå 1-2 månader mellan storlekarna 0-8 mm, 2-3 månader mellan storlekarna 8-16 mm och cirka 3 månader mellan storlekar över 16 mm.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar osv. eftersom den blandningen inte är avsedd för sårrengöring.

    Håll dina öron rena, särskilt under läkningsperioden. Du kan gärna ta ut dina "Plugs" eller "Tunnels" då och då för att rengöra dem, eftersom det oftast kommer att säkerställa god hygien. Örat självt rengörs bäst med varmt saltvatten, som görs genom att tillsätta en halv tesked havssalt i ett glas och sedan hälla kokande vatten över. Det är viktigt att blandningen används när den är ordentligt varm.

     

    • Tvätta alltid dina händer innan du rör vid din sträckning, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma nära din sträckning.

    • Rengör din sträckning med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på ett ställe med liten plats, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningsprocessen, men det kan också sitta runt smycket och hindra piercingen från att andas och avlägsna mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka av smycket med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din sträckning.

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.