X

    Smyckesmaterial

    Titanium

    Titanium

     
    Titanium är ett lätt material som är perfekt för dig som är orolig för nickelallergi. Titanium kan anodiseras (färgas) utan att det påverkar säkerheten vid användning, och det kan färgas i nästan alla färger genom att utsätta det för ström. Färgen ändrar sig beroende på styrkan, men guld- och svartfärg behöver oftast en särskild PVD-beläggning eftersom dessa färger är svåra att uppnå med den tidigare nämnda metoden.
    Titanium är inte bara titanium, så det är viktigt att du endast köper produkter som är implantatgodkända (Ti6Al4V ELI). Exempelvis ASTM F-136, ASTM F-1295, ISO 5832-3 eller ASTM F-67.
    Sammanfattningsvis är Titanium ett mycket piercingvänligt material som är lätt, allergivänligt och därför mycket lämpligt för din piercing.
     

    Kirurgiskt stål

    Kirurgiskt stål

    Kirurgiskt stål är tillverkat av olika legeringar. Många av dem används för piercingsmycken, men endast några få specifika varianter är biokompatibla, såsom ASTM F-138, ISO 5832-1 eller 10993 - (6,10 eller 11)

    EU har infört en gemensam nickelriktlinje som föreskriver att alla smycken avsedda för långvarig användning får högst frisätta 0,2 µg nickel/cm²/vecka. Du kan läsa mer om lagstiftningen här

    Kirurgiskt stål kan beläggas med andra färger med hjälp av en guldbeläggning eller titanklädsel. På så sätt kan smycket ändra färg från den traditionella silverfärgen, vilket är mycket efterfrågat. Kvaliteten på beläggningen varierar avsevärt, och därför väljer man ofta att göra en PVD-beläggning på smyckena för att säkerställa bättre hållbarhet.

    Det rekommenderas inte att använda belagda smycken innan din piercing har läkt helt, och kom ihåg att beläggningen inte tål starka vätskor som väteperoxid och liknande.

    Ren kirurgiskt stål, som är biokompatibelt, kan användas för att göra piercingar, men belagt kirurgiskt stål bör undvikas. De flesta piercare väljer dock produkter som Titanklädsel, som är mer lämpliga för att göra piercingar.


    Guld

    Guld

    Guld är en metall som kan erhållas i olika renhetsgrader (karat). När det gäller piercingssmycken är det viktigt att guldet är tillräckligt rent, det vill säga att det har hög karathalt.

    För piercingssmycken rekommenderas att använda 14k eller högre. Dock kan 24k lätt repas, eftersom metallen är mycket mjuk på grund av den höga karathalten. I guld med lägre karathalt än 14 finns det risk för allergi, eftersom guldet innehåller mycket annat metall än guld.

    Vänta gärna med att använda guldsmycken tills piercingen har läkt helt. Kirurgiskt stål eller titan är renare metaller och du minskar risken för allergi avsevärt genom att använda dessa i din nya piercing.


    PTFE

    PTFE

    PTFE, polytetrafluoreten eller teflon, är alla namn för samma material. PTFE är ett otroligt flexibelt material och skonsamt mot tänder och tandkött. PTFE kan användas av alla, även om du har nickelallergi. Om du behöver genomgå en skanning eller annan medicinsk undersökning på sjukhuset och om du ombeds ta bort dina piercingssmycken, kan PTFE användas för att förhindra att hålet växer igen, eftersom detta material inte stör sjukhusets skannrar och liknande.

    PTFE kan, precis som akryl, klippas till i önskad längd och sedan kan du själv skapa en ny gänga med en stålkula.

    Om du är gravid kan det vara fördelaktigt att använda PTFE eftersom det formar sig efter din mage - så länge stången är tillräckligt lång. PTFE är ett lätt material. Det kan autoklaveras för sterilitet när det sätts i kroppen och det kan användas i nyligen utförda piercingar.


    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.