X

    Septum Piercing 


    Septum piercing

    Bakgrund

    En septum piercing är en av de äldsta piercingarna man känner till och den är fortfarande mycket populär över hela världen. Samtidigt utvecklas ständigt nya smyckesdesigner för septumpiercingen. Septumpiercingen har observerats hos vissa ursprungsbefolkningar, till exempel hade vissa inuitstammar septumpiercingar eftersom de trodde att piercingen hindrade själen från att flyga ut genom näsan. Den användes också av aboriginerna i Australien och har setts hos vissa sydafrikanska stammar.

    Placering

    Septumpiercingen är placerad i det mjuka området under nässkiljeväggen. Läkningstiden är 3-6 månader.

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är tillverkat av rätt material eller är fel storlek. Här är några komplikationer som kan uppstå:

    • Infektion: Det är en vanlig komplikation med nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om den korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsbula: Irritationsbultar är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda bultarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan, eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercingar för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi starkt att du inte använder smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, till exempel förgyllt eller svart.

    Du kan använda nästan alla typer av smycken till din septumpiercing, till exempel:

    • Hästskor

    • Ringar

    • Raka stänger

    • Böjda stänger

    • Septum clickers

    Storlek

    När du väljer storlek kan det vara bra att veta vilken storlek smycket hade från början. Som riktlinje bör du använda smycken med en diameter på mellan 8 - 10 mm om du vill att smycket ska sitta relativt nära eller över 10 mm om du vill ha en mycket synlig piercing. Om du ångrar din septumpiercing är det definitivt den piercing som lämnar minst spår.

    Falska septumsmycken

    Du kan också välja att prova stilen med ett falskt septum. Antingen en falsk ring eller ett falskt septumsmycke. Det kan ge dig en uppfattning om detta är en piercing för dig och om du vill att den ska vara mer permanent. Oavsett om du väljer en äkta septumpiercing eller en falsk så är septumpiercingen definitivt en piercing som kommer att ge dig mycket uppmärksamhet.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Koksaltlösning är inte bara koksaltvatten, så du bör inte använda andra koksaltprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

    • Tvätta alltid händerna innan du vidrör din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad med koksaltlösning.

    • Avlägsna allt var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också samlas runt smycket och förhindra att piercingen andas och släpper ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du använda en liten ren bomullspinne om det behövs.

    • Torka piercingen med en ren engångspappershandduk, eftersom handdukar med mera innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.

    Accept

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.