Inflammation i piercings
Piercings är mer populära än någonsin, och det är inte bara unga människor som får dem längre. Av samma anledning kommer det också att finnas fler förfrågningar inom hälsovården från personer som upplever infektioner i sina piercings. Lyckligtvis är de flesta infektioner små och harmlösa, och kan ofta lösas med korrekt rengöring, men det finns också fall där det är nödvändigt att konsultera en läkare för behandling. Det har inte genomförts några stora studier som definitivt kan fastställa frekvensen av infektioner, men man vet dock att särskilt öronpiercings är sårbara. Det beror framför allt på att de oftast görs i broskvävnad som har begränsad elasticitet och blodtillförsel och därför är mindre lämpad att bekämpa eventuella infektioner, samt läker mycket långsammare än andra typer av vävnad.
Orsaker till inflammation
En ny piercing är en öppen sår som förblir öppet i flera veckor efter att den har gjorts, och under den tiden kan bakterier tränga in i såret och orsaka en faktisk infektion. Därför är det viktigt att du gör allt du kan för att förebygga eventuell infektion på bästa möjliga sätt. Det finns flera olika saker du bör vara särskilt uppmärksam på.
- Hitta rätt piercer: Det är utan tvekan den viktigaste platsen att börja på och definitivt där du bör prioritera din tid mest. Det finns sällan någon lagstiftning inom detta område, och därför kan i princip vem som helst kalla sig för piercer, eftersom det inte är en skyddad titel. Se till att stället du besöker har god hygien, sterila procedurer som t.ex. steriliserad utrustning, engångsnålar och ordentlig personlig hygien. Du bör också se till att smyckena som används är implantatkompatibla, så att du inte blir piercad med smycken som inte klarar av att vara i en läkande piercing.
- Felaktig aftercare: Är ofta en orsak till infektioner, och det kan bero både på felaktiga rengöringsprodukter och felaktig hantering av den nya piercingen. Till exempel kan att röra smycket med smutsiga händer ofta leda till infektion, eftersom bakterier på detta sätt överförs från dina händer till din nya piercing. Under vår kategori om eftervård kan du hitta en guide med våra rekommendationer.
Vad som är normalt och när du bör kontakta din läkare?
Det är svårt att särskilja när din piercing beter sig normalt och när du bör kontakta din läkare. Om du är osäker bör du alltid kontakta din piercer för råd och vägledning, eftersom infektioner som inte försvinner av sig själva inom kort tid bör bedömas av en läkare med avseende på bedömning och eventuell behandling.
När en piercing är nygjord är det helt normalt att: Den är svullen, röd, öm och det kommer en lätt genomskinlig eller gulaktig vätska från piercingen. Det är helt normalt att en nygjord piercing beter sig så här och du behöver inte vara orolig. Speciellt piercings i brosk och orala piercings som t.ex. tungpiercings kan svullna upp och vara mycket ömma i början. Se till att rengöra exakt som din piercer har instruerat och undvik att följa råd från vänner och bekanta som inte är experter på området.
Du bör kontakta din läkare om:
- * Din piercing är kraftigt svullen och öm utöver det vanliga (särskilt om den är mer än några veckor gammal)
- * Om vätskan som sipprar från din piercing är tjock, grön, gul eller grå och luktar illa
- * Om det röda området runt smycket blir större och större
- * Om du upplever symtom och samtidigt tar steroider eller har en kronisk sjukdom som t.ex. diabetes
- * Om dina symtom varar i en vecka eller mer, eller om de blir betydligt värre.
- * Om du får feber, frossa, illamående, kräkningar, blir förvirrad eller yr (kom ihåg att det också kan bero på andra saker än din piercing)
Hur en infektion bör behandlas:
Om du får en infektion i din piercing är det, i de flesta fall, möjligt att behandla den utan att du behöver ta bort din piercing. Smycket självt är sällan det som orsakar problemet, utan det är bakterier som kommer utifrån. Det kan dock vara nödvändigt att byta smycket till en annan storlek eller typ för att hantera problemet. Dessutom kan en bakteriefilm ibland bildas på smycket som har suttit i piercingen, vilket också kan åtgärdas genom att byta till en ny steril smycke.
En piercing kan ibland bli röd, öm och svullen utan att det nödvändigtvis beror på en infektion. Det kan t.ex. hända om smycket fastnar i något, du får en stöt på smycket eller på något annat sätt irriterar piercingen. Därför är det också viktigt att du först försöker rengöra med varmt saltvatten i några dagar och eventuellt kontaktar din piercer för att få en bedömning. Oftast kan problemet lösas utan att du behöver konsultera din läkare.
Om du upplever några av de symtom som vi har beskrivit som oroande längre upp på sidan bör du naturligtvis kontakta din läkare. Tyvärr är inte alla läkare lika "piercingvänliga", så det är viktigt att du försöker hitta en som också har förståelse för att du vill behålla din piercing.
Det finns några viktiga saker att betona:
Det är viktigt att behålla smycket eftersom det hjälper till att hålla såret öppet, så att kroppen själv kan dränera sårvätskan från piercingen. Om smycket tas bort kommer hålet att stängas och det kan i värsta fall leda till att en böld bildas.
Varmt saltvattenbad kan hjälpa till att dränera vätska från piercingen och lindra problemet.
Baktroban har visat sig vara mycket effektiv i behandlingen av infektioner.