X

    Piercinger

    Navelpiercing

    Navel piercing

    Kroppspiercing är ett roligt och unikt sätt att uttrycka din personliga stil, och idag kan du få nästan vad som helst piercat. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom piercingvärlden finns det mycket att lära sig, och förvirringen kan vara stor med många frågor. Därför har vi samlat information som förhoppningsvis kan hjälpa dig på din piercingresa.

    Naveln är en av de mest populära piercings, bara överträffad av öronpiercings. Piercings återfinns över hela världen och dess popularitet verkar inte minska. Även om naveln oftast ses hos unga kvinnor är det en piercing som görs av personer av alla kön och åldrar. Oavsett om du funderar på att få en navel piercing eller redan har en och bara söker svar eller information, här är en guide som täcker allt du behöver veta om navel piercing.

    4 SNABBA

    -          PLACERING: Huden ovanför naveln och i sällsynta fall under naveln.

    -          PRIS: Cirka 400-500 kr.

    -          SMÄRTSKALA, 1-10: 2-4

    -          HELNINGSPERIOD: 6-12 månader, ibland längre.

    HISTORIA

    Även om det finns oenighet och osäkerhet om var navel piercingen härstammar från kan man inte ifrågasätta piercingens popularitet. Navel piercingen ökade markant i popularitet på 90-talet, delvis på grund av Christy Turlingtons avslöjande av sin navel piercing under en modevisning 1993. Dock går krediten för piercingens popularitet till Aerosmiths musikvideo för låten 'Cryin', där den amerikanska skådespelerskan Alicia Silverstone fick sin navel piercad av piercer Paul King. 90-talets popkultur gav upphov till en trend som, i motsats till de flesta andra trender, har hållit i sig och fortfarande är populär 30 år senare.

    PLACERING & SMYCKE

    Placering: Navel piercingen är ett smycke som vanligtvis placeras i huden direkt ovanför naveln, men den kan också placeras i huden under naveln. Det senare är dock ovanligt och har en större tendens att växa ut. Varje människa är unik när det gäller anatomi runt naveln, och det är därför viktigt att varje person bedöms individuellt innan piercingen görs för att säkerställa det bästa resultatet. Om man är lämplig för en navel piercing har inget att göra med vikt eller fysik, utan enbart med individens anatomi. Tyvärr är det inte alla som är lämpliga för en navel piercing. Till exempel kan det vara svårare att göra piercingen om huden ovanför naveln inte är flexibel, eftersom den kommer att ha större risk att flytta sig eller växa ut. Likaså är sannolikheten att man kan få en navel piercing inte stor om man har en utåtvänd navel, eftersom det inte finns plats för smycket i navelns naturliga fördjupning.

    Innan piercingen görs är det viktigt att navelns form och skick bedöms medan du står, sitter och sträcker dig. Detta görs eftersom formen och dimensionerna runt naveln kan drastiskt ändras mellan olika positioner och kan därför påverka piercingens placering och smyckets storlek.

    Smycke: När det gäller smycket kommer det smycke som används för piercingen också att vara det smycke som bärs under hela läkningsperioden. Därför är det viktigt att tänka på vilket smycke du vill ha. Standardsmycket kommer i de flesta fall vara en böjd stav, också kallad curved barbell. Detta gäller både för piercingar ovanför och under naveln. Curved barbell finns i flera varianter, inklusive med och utan stenar samt med och utan hängen. Det rekommenderas dock att det första smycket inte har hängen, eftersom detta ökar risken för irritation och risken för att piercingen växer ut. En annan möjlighet är en ring. Ringpiercings kommer också i olika modeller, som kuleringsring och ändlös ring. Om du väljer att börja med en ring kan det dock påverka placeringen av piercingen, och om du senare vill byta till exempelvis en curved barbell kan detta påverka utseendet, eftersom den ursprungliga piercingen inte nödvändigtvis är gjord för att rymma en curved barbell. Den första piercingen kommer i de flesta fall att göras av material som titan eller kirurgiskt stål.

    PROCEDUR

    Först görs en noggrann rengöring av området runt naveln för att säkerställa att inga bakterier kommer in i såret innan piercingen påbörjas. Efter att naveln har bedömts markeras två punkter som används som riktmärken för var nålen ska dras igenom. Huden hålls på plats med en steril tång och sedan dras nålen snabbt igenom. Därefter förs smycket genom hålet när nålen tas bort. Slutligen rengörs området igen och täcks med sterilt plåster. Jämfört med andra piercingar tenderar navel piercingar att blöda mindre. De som blöder upplever vanligtvis en snabbare läkningsprocess eftersom god blodtillförsel gör det enklare för kroppen att transportera näringsämnen och syre till området, vilket är avgörande för att kroppen ska kunna behandla ett sår.

    SMÄRTA & LÄKNING

    Smärta: En navel piercing rankas lågt på smärtskalan. Även om smärttoleransen varierar från person till person hamnar navel piercingen vanligtvis mellan 2-4 på en skala från 1 till 10. Detta beror på att området runt naveln har få nerver och huden är mycket tunn, vilket gör det enkelt att tränga igenom med en nål.

    Läkning: Navel piercingen är en av de piercingar som tar längst tid att läka. Detta beror på den låga blodtillförseln i magområdet. Dessutom påverkas magen i högre grad av kroppens naturliga rörelser och friktion från kläder. Sammantaget innebär detta att det kan uppstå besvär och det kräver tålamod och engagemang för att vårda piercingen under hela läkningsperioden. Det är viktigt att hålla området runt piercingen torrt, eftersom fukt kan skapa problem för läkningsprocessen.

    Under läkningsperioden, särskilt de första veckorna, är det mycket normalt att uppleva att området runt piercingen är rött, ömt, svullet eller läcker vätska. Trots likheterna betyder det dock inte att det har uppstått infektion. Detta är symtom på en sund läkningsprocess. Kroppen läker såret och bildar ny hud. Det viktigaste är att följa riktlinjerna för rätt vård. Det kan hända att piercingen blöder lite dagarna efter att den har blivit gjord. Om det inträffar är det inte farligt och kan rengöras med en mild tvål.

    Många upplever att läkningsprocessen inte är en linjär process, utan att det kommer att finnas perioder där piercingen ser ut att läka bra, följt av perioder där det går


    Tungpiercing

    Tungpiercing

    Bakgrund

    Tungpiercing blev populärt på 1990-talet men har i själva verket funnits som piercing i många hundra år. Tyvärr har denna piercing fått ett dåligt rykte på grund av skador på tänder och tandkött. De flesta av dessa skador beror på dåligt utförda piercingar, så kom ihåg att konsultera en professionell piercare om du vill ha en. Den formellt uppfinnades och utfördes av Elayne Angel, en kvinnlig pionjär inom piercingbranschen. Men mycket tyder på att denna piercing praktiserades av många befolkningsgrupper innan den kom till vår del av världen.

    Placering

    Det är viktigt att få en tungpiercing gjord av en erfaren piercare så att den utförs korrekt. Tungpiercingen har fått sitt dåliga rykte på grund av dåligt utfört arbete av oerfarna piercar. Om piercingen utförs korrekt kan den faktiskt gå utan större problem.

    En tungpiercing placeras alltid på den punkt där tungan naturligt böjer sig, och placeringen är mycket viktig för piercingens framgång. Om den placeras för långt framåt kan staven skada dina tänder, och om den placeras för långt bakåt kan den skada din gom. Placeringen kan variera beroende på individens anatomi. Det är viktigt att ta hänsyn till blodkärl och nervbanor som löper under tungan samt tungbandet.

    Det kan hända att piercingen inte kan utföras på grund av anatomiska skäl, men i de flesta fall är det möjligt att göra den. Som en tumregel är det nästan omöjligt att få en tungpiercing om du har problem med att föra ut tungan ur munnen. Det är möjligt att placera piercingen i spetsen av tungan, men detta ökar risken för att skada tänderna.

    Det är viktigt att din piercare tar hänsyn till din anatomi och inte väljer en standardplacering eller standardstorlek på smycket. Tungan tenderar oftast att svullna mer om piercingen görs längst bak på tungan, så en längre stav kan vara nödvändig. Om du har en tendens att svullna mycket när du blir piercad bör detta också nämnas så att din piercare kan ta hänsyn till det. Läkningstiden för en tungpiercing är cirka 3 månader.

     

    Komplikationer

    De vanligaste komplikationerna är skador på tänder och tandkött. Dessa skador beror på dålig placering och för mycket lek med smycket. Tändernas emalj kommer inte tillbaka om den slits bort, så var mycket försiktig med hur mycket stavens förs fram och tillbaka i munnen.

    Du kan framgångsrikt byta till mjuka plastmaterial om kulorna skaver mot tänderna. Plastmaterialen kan brytas om du biter hårt i dem, men det är bättre än en trasig tand, vilket oftast är konsekvensen om du biter för hårt på ett metallsmycke. Återigen är det viktigt att betona hur viktig en optimal smyckesplacering är för att minska risken för skador. Alternativt kan det också vara en felaktig storlek på stav som används. Kom in och konsultera din piercare om du är osäker på om du använder rätt storlek.

    Klyfta

    När piercingen är gjord kan du uppleva att smycket gnuggar sig in i tungan och skapar en slags klyfta i tungan. Detta fenomen beror oftast på att smycket är för kort. När smycket är för kort kommer det ofta att trycka sig in i tungan och fortsätta vandra ut från där. Problemet kan nästan alltid lösas genom att hitta ett smycke i rätt storlek.

     

    Luftvägsobstruktion

    Obstruktion av luftvägarna är också en potentiell, men mycket liten risk. Om bollen inte är ordentligt skruvad kan den falla ner i luftvägarna och orsaka svårigheter eller helt blockera andningen. Många har försökt svälja en boll, men oftast är luftstrupen hos en vuxen person så stor att en boll bara kommer att passera utan att blockera helt. Upplevelsen kan dock fortfarande vara intensiv och smärtsam och kan kräva kirurgi om bollen hamnar i lungorna.

     

    Infektion

    Infektion är förmodligen den vanligaste komplikationen, men oftast också den mildaste. Tungan innehåller många blodkärl, vilket gör området mycket effektivt när det gäller att bekämpa infektioner. Ju mer blodflöde ett område har, desto större inverkan har också immunförsvaret. Av samma anledning är det extremt sällan att uppleva allvarliga infektioner i samband med en tungpiercing. Du kan känna igen en infektion genom de klassiska symptomen: smärta, rodnad, svullnad, värme. Skölj munnen med rent varmt saltvatten ett par gånger om dagen tills symptomen försvinner - antibiotika behövs sällan för dessa typer av infektioner.

    Smyckesval

    Det smycke som används för piercingen är vanligtvis 20 mm långt och används under de första veckorna när svullnaden är som störst. När svullnaden avtagit, vanligtvis efter 2-3 veckor, är det dags att byta till en kortare stav. Vanligtvis är den här längden 16 mm. Vissa kan dock använda en ännu kortare storlek - fråga din piercare om råd om du är osäker.

    Det är viktigt att du väljer material som tål att vara i en läkande piercing. Kroppsvätskor från den nya piercingen kan vara tuffa för smycket, varför det är viktigt att välja material som titanium, kirurgiskt stål och PTFE. Detta gäller särskilt så länge piercingen fortfarande läker.

    Det rekommenderas att den första smyckesbytet utförs av din piercare för att säkerställa att det sker sterilt och därmed minska risken för infektion.

    Vård efter piercingen

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten, natriumklorid 0,9%, tills den har läkt helt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc. eftersom denna blandning inte är avsedd för sårrengöring.

    Skölj munnen med saltvatten två gånger om dagen tills piercingen har läkt helt och vid infektion.

     

    Andra bra råd

    • Köp en ny tandborste.

    • Undvik kontakt med andra kroppsvätskor de första 2-3 veckorna.

    • Var försiktig med att inte leka för mycket med smycket.

    • Rökning kan förlänga läkningstiden och öka risken för infektion.

    • Skölj munnen med kranvatten varje gång du har rökt, druckit alkohol, kysst etc.

    • Om smycket skaver mot dina tänder efter att du har bytt till en kortare stav bör du kontakta din piercare.

     


    Helix Piercing 

    Helix piercing

    Bakgrund

    En helix piercing är, efter en vanlig öronpiercing, den mest spridda öronpiercingen i vår del av världen. Under de senaste årtiondena har piercingen blivit otroligt populär, särskilt bland unga tjejer, och den syns bland annat på kändisar som Rihanna och Miley Cyrus.



    Placering

    Helix piercingen utförs på utsidan av den övre öronfliken. Den kan göras på många olika ställen längs örats kant och är därför en av de mest mångsidiga öronpiercingarna.

    Helix piercingens placering kan vara orsaken till många problem under läkningen, särskilt om den görs med en öronpistol eller inte sköts ordentligt. Broskvävnaden är känd för att läka långsamt, främst på grund av det dåliga blodflödet i området. Ju mindre blod som finns i huden, desto mindre har kroppen att arbeta med när den läker en piercing.

    Det är därför extremt viktigt att piercingen eller smycket inte placeras genom en blodåder. Det skulle leda till ännu sämre blodförsörjning än vad som redan finns. Om blodförsörjningen sviktar kan även immunförsvaret fungera dåligt, vilket ökar risken för infektioner och andra komplikationer. Läkningstiden för en helix är 3-6 månader.

    Komplikationer

    Komplikationer kan uppstå om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är gjort av rätt material eller i rätt storlek. Här är några möjliga komplikationer:

     

    • Infektion: Det är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer hygieniska principer, som att röra mycket vid smycket eller inte sköta eftervården korrekt. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och var eller vätska från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda knölarna dyker ofta upp i områden med känsligt vävnad precis runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som avger stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid med titan, som är 100% nickel-fritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket är för litet, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningen, eller om det finns tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller har en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

     

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, och många människor utvecklar tyvärr allergi mot nickel. Samtidigt är titan mycket hållbart, vilket betyder att smycket tål vatten och att bli hanterat mycket. Vi rekommenderar naturligtvis att bara använda smycken gjorda av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken i följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergier eller vet att du är allergisk mot nickel, rekommenderar vi starkt INTE smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning som förgyllda eller svarta.

    Helix piercing kan göras med många olika typer av smycken, som till exempel:

    • Böjd stav

    • Rak stav

    • Ring

    • Labret

     

    Storlek 

    Vi rekommenderar alltid att du mäter örat innan du köper nya smycken eftersom det kan vara stor variation i örons storlek från person till person. Storlekarna nedan är riktlinjer baserade på vanligt använda mått för helix piercinger.

     

    Ringar / hästskor: Ska oftast vara 6-8 mm i diameter om smycket ska sitta tätt och 10-12 mm om det ska hänga.

    Labret / rak stav: Ska oftast vara 6-10 mm lång.

    Trådtjocklek: 0,8-1,6 mm.

     

    Aftercare

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

     

    • Tvätta alltid dina händer innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma nära piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på ett ställe där det inte finns mycket utrymme, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösning.

    • Avlägsna all var runt piercingen. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och förhindra att piercingen andas och gör det svårt att bli av med mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödfall använda en liten ren bomullspinne.

    Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.


    Läpppiercing

    Läppiercing

    Bakgrund

    Läppiercingar är mycket populära och kan göras i många olika varianter, inklusive Monroe, Medusa och Vertikal läpp. De har kritiserats på grund av risken för skador på tänder och tandkött, så det är viktigt att de alltid utförs av en professionell piercare som har fullständig kontroll över rätt placering. De har funnits i hundratals år runt om i världen, men de första läppiercingarna observerades i de sydamerikanska kulturerna och kallades Tembetá.

    Placering

    Teoretiskt sett kan man placera en läppiercing på många ställen runt omkring läppen, men hänsyn måste tas till individens anatomi.

    De olika läppiercingarna kallas:

    • Labret: En ring eller labret (sten) placerad under läpparna i mitten.

    • Monroe: En labret placerad på höger sida ovanför läpparna (som Marilyn Monroes skönhetsfläck).

    • Medusa: En labret som är placerad precis över mitten av överläppen.

    • Vertikal läpp: En stav som går genom mitten av underläppen.

    • Snake Bites: Två labrets eller ringar placerade på båda sidor under läppen.

    • Ashley: Labret genom mitten av underläppen.

    • Jestrum: En stav genom mitten av överläppen.

    • Spider Bites: Två labrets eller ringar på sidorna underläppen.

    • Angel Bites: Två labrets eller ringar på båda sidor av överläppen.

    • Smiley: Ring, hestesko eller labret på insidan av överläppen.

    • Madonna: Labret på vänster sida ovanför läpparna.

    • Cyber Bites: Ett labret över och under läpparna.

    • Dolphin Bites: Två labrets eller ringar precis under läpparna.

    • Dahlia Bites: Ett labret på båda sidor av läpparnas kant.

    • Canine Bites: Två labrets på båda sidor av läpparnas kant.

    • Shark Bites: Två labrets eller ringar på båda sidor under läpparna.

    Komplikationer

    Komplikationer kan uppstå om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är gjort av rätt material eller i rätt storlek. Komplikationer som kan uppstå inkluderar:

     

    • Infektion: Det är en vanlig komplikation vid nya piercinger om man inte följer de hygieniska principerna, som att röra mycket vid smycket eller inte sköta omvårdnaden korrekt. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och var eller vätska från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda knölarna dyker ofta upp i områden med känsligt vävnad precis runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som avger stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Vi piercar alltid endast med titan, som är 100% nickel-fritt och ett mycket hållbart material.

    En korrekt utförd piercing av en kunnig piercare kan dock minska risken för skador på tänder och tandkött. Oftast beror tandslitage på fel vinkel, så smycket skaver mot tänderna. Var därför uppmärksam på att smycket vilar mot tandköttet istället för att skära. Om du är osäker på om din piercing är korrekt placerad kan du söka upp en erkänd piercare för en professionell bedömning.

     

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket kan tåla vatten och mycket hantering. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken i material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken i:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi INTE smycken i kirurgiskt stål eller smycken med beläggning som guldbeläggning eller svart.

    Du kan använda nästan alla varianter av smycken till din läppiercing, till exempel kan du använda:

    • Labret

    • Ringar

    • Raka stavar

    • Hästsko (smiley)

    • Böjda stavar (vertikal läpp)

    Det finns många olika materialvarianter som kan användas, och särskilt material som PTFE är populärt eftersom det är flexibelt och därigenom minskar slitage på dina tänder. Men i grund och botten beror det också mycket på hur väl piercingen är placerad, och här kan vi garantera dig ett bra resultat varje gång.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som kontaktlinsvätska, ögondroppar osv., eftersom denna blandning inte är avsedd för rengöring av sår.

      

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösning.

    • Avlägsna all var runt piercingen. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och förhindra att piercingen andas och göra det svårt att bli av med mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödfall använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.

     

    Bra råd för en ny läppiercing

    • Rör aldrig vid piercingen,

    • Rengör både utvändigt och invändigt med saltvatten - Morgon/kväll,

    • Skölj munnen varje gång du har ätit/drickt/rökt, skölj med vanligt kranvatten,

    • Skaffa en ny tandborste,

    • Plocka aldrig ut piercingen om den blir infekterad.


    Septum Piercing 

    Septum piercing

    Bakgrund

    En septum piercing är en av de äldsta piercingarna man känner till och den är fortfarande mycket populär över hela världen. Samtidigt utvecklas ständigt nya smyckesdesigner för septumpiercingen. Septumpiercingen har observerats hos vissa ursprungsbefolkningar, till exempel hade vissa inuitstammar septumpiercingar eftersom de trodde att piercingen hindrade själen från att flyga ut genom näsan. Den användes också av aboriginerna i Australien och har setts hos vissa sydafrikanska stammar.

    Placering

    Septumpiercingen är placerad i det mjuka området under nässkiljeväggen. Läkningstiden är 3-6 månader.

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är tillverkat av rätt material eller är fel storlek. Här är några komplikationer som kan uppstå:

    • Infektion: Det är en vanlig komplikation med nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om den korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsbula: Irritationsbultar är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda bultarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan, eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercingar för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi starkt att du inte använder smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, till exempel förgyllt eller svart.

    Du kan använda nästan alla typer av smycken till din septumpiercing, till exempel:

    • Hästskor

    • Ringar

    • Raka stänger

    • Böjda stänger

    • Septum clickers

    Storlek

    När du väljer storlek kan det vara bra att veta vilken storlek smycket hade från början. Som riktlinje bör du använda smycken med en diameter på mellan 8 - 10 mm om du vill att smycket ska sitta relativt nära eller över 10 mm om du vill ha en mycket synlig piercing. Om du ångrar din septumpiercing är det definitivt den piercing som lämnar minst spår.

    Falska septumsmycken

    Du kan också välja att prova stilen med ett falskt septum. Antingen en falsk ring eller ett falskt septumsmycke. Det kan ge dig en uppfattning om detta är en piercing för dig och om du vill att den ska vara mer permanent. Oavsett om du väljer en äkta septumpiercing eller en falsk så är septumpiercingen definitivt en piercing som kommer att ge dig mycket uppmärksamhet.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Koksaltlösning är inte bara koksaltvatten, så du bör inte använda andra koksaltprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

    • Tvätta alltid händerna innan du vidrör din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad med koksaltlösning.

    • Avlägsna allt var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också samlas runt smycket och förhindra att piercingen andas och släpper ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du använda en liten ren bomullspinne om det behövs.

    • Torka piercingen med en ren engångspappershandduk, eftersom handdukar med mera innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.


    Vanligt örhänge

    Vanlig örsnibbspiercing

    Bakgrund

    En örsnibbspiercing är känd över hela världen och är en mycket populär smyckning bland både kvinnor och män. Ursprungligen har örskringen varit ett skydd mot onda andar, och på kontinenter som Afrika och Amerika användes örsnibbspiercingar som ett sätt att ange vilken stam eller religion man tillhörde.

    Placering

    En vanlig örsnibbspiercing kallas också för lobe och kan placeras i hela örsnibben. Det är en piercing som sällan orsakar stora problem för bäraren, eftersom örsnibben är en tacksam plats att pierca och läker nästan alltid utan problem.

    Läkningstiden för en vanlig örsnibbspiercing är: 2-4 månader. Den läker i ett skikt och har samtidigt ett stort nätverk av blodkärl - alla faktorer som är viktiga för läkningsprocessen av en piercing.

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är gjort av rätt material eller är fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritation: Irritationsskador är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda bultarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Öronpistol

    Tyvärr väljer fortfarande många att göra eller få sin örsnibbspiercing gjord med en öronpistol.

    En öronpistol hör inte hemma i en professionell piercingstudio, och om de använder en i din studio bör du leta efter en annan plats att få din piercing gjord på.

    En öronpistol kan inte helt steriliseras - vilket innebär att du utsätts för en stor smittrisk, eftersom blodrester och liknande kan överföras mellan varje kund i butiken.

    Samtidigt är det nästan omöjligt att göra en piercing vinkelrätt med en öronpistol. Det betyder att du nästan alltid får en sned piercing som på grund av denna "snedhet" kan orsaka problem och onödig irritation.

    Öronpistoler gör också ett större hål än vanliga piercingnålar och resulterar därför ofta i onödig ärrbildning runt smycket.

    Det är viktigt att komma ihåg att ju mer din piercing stressas, desto större är risken att kroppen väljer att stöta bort din piercing.

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel, rekommenderar vi inte smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, till exempel förgyllt eller svart.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Koksaltlösning är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad i koksaltlösningen.

    • Ta bort all var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också samlas runt smycket och hindra piercingen från att andas och släppa ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar och så vidare innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.


    Anti helix 

    Anti helix 

    Baggrund

    En Anti helix har blivit mycket populär under de senaste åren och kallas också för en Helix Rod. Piercingen blev särskilt populär efter att en bild på en triple Anti helix spreds viralt på internet. Den är tekniskt svår att utföra, även för en erfaren piercer. Kom ihåg att bara få den gjord av en professionell piercer.

    Placering

    Anti Helix är en piercing i örat på motsatt sida av var man placerar en vanlig helixpiercing. Det går att göra flera på en gång om du har rätt anatomi för det.

    När den görs tas svullnad i området hänsyn till, så räkna med att behöva byta smycken eller förkorta dem några gånger innan resultatet blir perfekt. Läkningstiden för en Anti helix är 3-6 månader.

    Komplikationer

    Det kan dock uppstå komplikationer om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är gjort av rätt material eller är fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsbule: Irritationsbuler är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda bulorna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

     

    Smyckeval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titanium

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium 

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel, rekommenderar vi INTE smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, som förgyllt eller svart.

    Anti helix kan göras med:

    • Rak stav

    • Ring

    • Labret

    • Bojd stav

    • Hästsko

     

    Storlek

    Ringar/Hästskor: Ska ofta vara 6-10 mm i diameter och 0,8-1,2 mm tjocka i tråden. Ju mindre diameter, desto tätare sitter smycket runt örat. Labret/Rak stav: Ska oftast vara 6-8 mm långa och 1,2 mm tjocka i tråden.

    Aftercare

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Koksaltlösning är inte bara saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom den blandningen inte är avsedd för sårvård.

     

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad i koksaltlösningen.

    • Ta bort all var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och hindra piercingen från att andas och släppa ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar och så vidare innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.    


    Daith piercing 

    Daith piercing 

    Baggrund

    En Daith-piercing kallas också för en migrän-piercing på grund av dess möjliga effekt på migrän. Det har aldrig dokumenterats att den fungerar, men vi ser i våra piercingstudier ganska stora resultat när kunderna får denna piercing. Teorin bakom dess effekt är bland annat att kroppens egna morfindepåer är lokaliserade i området, och den sitter i en punkt som har använts inom akupunkturens värld i många år.

    Placering

    Den är placerad innerst i örat på en punkt som också kan användas för muskelspänningar, och kanske är det därför den kan ha en effekt på migrän. Läkningstiden för en Daith är 6-12 månader, eftersom den sitter i en brosksdel i örat. 

    Det kan uppstå komplikationer om det uppstår en infektion i piercingen eller om smycket inte är av rätt material eller i fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsbule: Irritationsknottror är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda knutorna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen. 

     

    Smyckeval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart, vilket innebär att smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titanium

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium 

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel, rekommenderar vi INTE smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, som förgyllt eller svart.

    Du kan använda många olika smycken till en Daith-piercing, men de vanligaste är:

    • Bojda stavar

    • Ringar

    • Hästskor

     

    Storlek

    Vi rekommenderar alltid att mäta örat innan du köper nya smycken eftersom det kan vara stor variation i örats storlek från person till person. Storlekarna är riktlinjer utifrån de vanligt använda måtten för Daith-piercinger.

    Ringar/Hästskor: Ska oftast vara 6-8 mm i diameter om smycket ska sitta tätt och 10-12 mm om det ska hänga. 

    Labret/Rak stav: Ska oftast vara 8-10 mm långa

    Tråd tjocklek: Ska vara från 0,8-1,6 mm 

    Aftercare 

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt. 

    Koksaltlösning är inte bara saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom den blandningen inte är avsedd för rengöring av sår. 

     

    • Tvätta alltid dina händer innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som absolut inte ska komma i närheten av piercingen. 

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad i koksaltlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och hindra piercingen från att andas och släppa ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.    


    Rook piercing

    Rook piercing

    Baggrund

    En rook piercing är mycket populär just nu och det är också en rolig piercing att ha. Det är faktiskt en piercing med många olika smyckesalternativ att välja mellan. Du kan använda ringar, hästskor och särskilt böjda stavar för denna vackra piercing. 

    Placering

    Rook piercing är en piercing som sitter i det övre vecket precis ovanför öronbrosket. Inte alla har detta veck, så det är inte en piercing som alla kan få. 

    Rook görs i broskvävnad och kan därför ta lite tid att läka helt, så se till att byta smycket först när det är fullständigt läkt. Läkningstiden är 6-12 månader. Detta beror, precis som med andra broskpiercingar, på att brosklagret läker i olika takt och därför ofta i olika faser som inte alltid matchar. Det är därför viktigt att följa de riktlinjer du får efter att den har gjorts. 

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det uppstår en infektion i piercingen eller om smycket inte är av rätt material eller fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing och de små röda knölarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket. 

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen. 

    Smyckesval 

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart, vilket innebär att smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titanium

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium 

    Den utförs vanligtvis med en böjd stav, men kan också utföras med andra piercingsmycken som:

    • Ring

    • Hästsko

    • Böjd stav

    Storlek  

    Vi rekommenderar alltid att mäta örat innan du köper nya smycken eftersom det kan vara stor variation i örats storlek från person till person. Storlekarna är riktlinjer utifrån de vanligt använda måtten för Helix-piercingar. 

     

    Ring/Hästsko: Ska oftast vara 6-10 mm i diameter och 0,8-1,2 mm i trådtjocklek. 

    Böjd stav/Rak stav: Ska oftast vara 6-8 mm långa och 1,2 mm tjocka. 

     

    Skötsel efter piercing 

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt. 

    Koksaltlösning är inte bara vanligt saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom den blandningen inte är avsedd för rengöring av sår. 

     

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som absolut inte ska komma i närheten av piercingen. 

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad i koksaltlösningen. 

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och hindra piercingen från att andas och släppa ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne. 

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing. 


    Industriell piercing

    Industrial piercing

    Bakgrund 

    En industrial piercing är en av de mest unika piercings som finns. En industrial piercing är en piercing i örat som går tvärs genom örat. I själva verket är det faktiskt 2 piercings som är sammanlänkade med en smycke. Den kallas också ibland för en construction piercing. En industrial piercing kan vara smärtsam att få - främst eftersom det är 2 piercings direkt efter varandra. Dock kan rätt teknik och en mycket vass nål lindra mycket av smärtan. Den kan dock vara öm under en längre period efter att den har gjorts.

     

    Placering

    En industrial piercing bör helst placeras så exakt som möjligt, och det är viktigt att ta hänsyn till svullnaden som ofta uppstår i området efter piercingen är gjord. Piercing i broskvävnad kan vara problematisk och är ofta en källa till irritation och lång läkningstid. Vid en industrial piercing görs faktiskt 2 piercings i samma typ av vävnad, och därför är det uppenbart för de flesta att denna piercing kan ge problem. Den kan göras både horisontellt, snett och vertikalt. Läkningstiden är liknande en helix, det vill säga 3-6 månader.

     

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det uppstår infektion i piercingen, eller om smycket inte är i rätt material eller fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing och de små röda knölarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket. 

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Trycksår: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen. 

     

    Smyckesval 

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart, vilket innebär att smycket tål både vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titanium

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium 

    En industrial piercing är speciell eftersom du bara kan använda smycken av en viss storlek och form, därför är urvalet inte lika stort som för andra piercings. Det är viktigt att smycket du använder passar till ditt öra. Många av våra modeller finns i en standardstorlek som passar de flesta, och vissa modeller kan anpassas för dig med mycket små öron. Du får inte byta smycke förrän din piercing är helt läkt.

     

    Storlek 

    Vi rekommenderar alltid att mäta örat innan du köper nya smycken eftersom det kan vara stor variation i örats storlek från person till person. Storlekarna är riktlinjer baserat på vanliga mått för industrial piercings. Du hittar längden för din industrial piercing genom att mäta avståndet mellan det ena och det andra piercinghålet.

     

    Längden bör oftast vara mellan 32-38 mm och trådtjockleken 1,6 mm. 

     

    Skötsel efter piercing 

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med koksaltlösning (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt. 

    Koksaltlösning är inte bara vanligt saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom den blandningen inte är avsedd för rengöring av sår. 

     

    • Tvätta alltid dina händer innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som absolut inte ska komma i närheten av piercingen. 

    • Rengör din piercing med koksaltlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats med begränsat utrymme kan du med fördel använda en bit steril kompress fuktad i koksaltlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och hindra piercingen från att andas och släppa ut mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med kompressen kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing. 


    Bröstpiercing

    Bröstpiercing

    Bakgrund

    När människor började pierca sina bröst är inte exakt dokumenterat, men den här piercingen fick faktiskt en ganska rolig start i vår del av världen.

    Kvinnorna under 1800-talets viktorianska era hade historiskt sett rykte om sig att vara tråkiga och inte alltför öppna för nya modetrender. Men faktum är att de var några av de första i Europa som bar den här piercingen.

    Ända sedan början av detta århundrade började dessa modiga kvinnor att pierca sina bröst. Motivationen sägs ha varit den fina formen som en bröstpiercing gav bröstvårtan. Det var naturligtvis ingenting man pratade om offentligt, men det var extremt populärt, särskilt i Londons finare kretsar.

    Det var dock inte alla som var lika förtjusta i den här nya trenden. Till exempel var landets läkare förargade över att kvinnorna utsatte sina kroppar för detta märkliga påfund, men kvinnorna fortsatte obekymrat. Denna anekdot berättar också lite om att människors önskan att sticka ut och vara annorlunda var väl etablerad redan på den tiden.

    Placering

    Placeringen beror mycket på könet hos personen som ska bära den. En kvinna har vanligtvis större bröstvårtor än en man, vilket ger bättre möjligheter att placera piercingen i bröstvårtan. Hos män är bröstvårtan mindre, och det kan därför vara nödvändigt att pierca genom området bakom bröstvårtan (areola).

    Den vanliga placeringen, oavsett kön, är i botten av bröstvårtan i en horisontell position. Den kan dock göras både vertikalt och snett om så önskas.

    Det är viktigt att inte placera piercingen bakom bröstvårtan på kvinnor, eftersom detta kan leda till komplikationer som bröstinflammation.

    Om du lider av inåtvända bröstvårtor kan piercingen hjälpa till att dra ut bröstvårtorna igen, men se till att gå till en skicklig piercer som vet vad de gör, eftersom fel placering kan resultera i bröstinflammation.

    Om du har inåtvända bröstvårtor kan problemet oftast åtgärdas genom att få en piercing i bröstvårtan. Många kvinnor väljer den här lösningen istället för vanlig kirurgi, som oftast är mycket dyrare.

    Om din bröstvårta fortsätter att dra sig in även efter att du har fått en piercing, bör du konsultera din piercer, eftersom detta oftast resulterar i att smycket stöts bort på grund av det konstanta trycket mot smycket.

    Om du har inåtvända bröstvårtor ökar framgångsgraden om du använder en böjd stav, främst eftersom den minskar trycket på piercingen. Läkningstiden för en bröstpiercing är 3-6 månader.

     

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det uppstår infektion i piercingen, eller om smycket inte är i rätt material eller fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercinger om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing och de små röda knölarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Trycksår: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Bröstpiercing för kvinnor

    Området kan blöda i upp till 12 timmar efter att piercingen har gjorts, men det brukar vanligtvis sluta mycket tidigare. Se till att ha en amningsinlägg eller annat skydd i din BH för att skydda den nya piercingen och BH:n. Det är viktigt att inte använda en BH som är för tät, eftersom det kan förlänga läkningsprocessen och i värsta fall leda till att piercingen stöts bort. Om den inte läker ordentligt kan du byta till en stav, eftersom det ofta löser problemet.

     

    Under din menstruation kommer du oftast uppleva att din piercing blir mer öm än vanligt. Det beror på de hormonella reaktionerna i kroppen, som är helt normala under din menstruation. Efter avslutad menstruation kommer känsligheten i bröstvårtan att återgå till det normala.

     

    Bröstpiercing och amning

    Många kvinnor är oroliga för om de kan amma när piercingen är gjord. Bröstvårtan har cirka 15-20 mjölkgångar där mjölken kommer ut, och en piercing blockerar högst 5 av dessa gångar.

    Därför är det inget problem att amma med en piercing i bröstvårtan - dock bör du ta bort smycket när du ammar, annars kan det finnas en risk att en kula lossnar och faller ner i barnets hals.

    Det har aldrig gjorts någon rapport eller undersökning om amning och piercing, så all kunskap om ämnet bygger uteslutande på erfarenhetsutbyte och sunt förnuft.

    Det är dock viktigt att påpeka att en piercing som stöts bort kan bilda ärrvävnad som i extrema fall kan blockera fler än de 5 mjölkgångarna. Detta kan dock undvikas genom att ta bort ett smycke som är på väg att stötas bort innan det har helt lämnat kroppen.

     

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, som många människor tyvärr utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket slitstarkt och smycket kan därför tåla vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar naturligtvis endast att använda smycken i material som är godkända för piercingar för att undvika allergier och infektioner. Vi rekommenderar att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium 

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi INTE smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, till exempel guldbeläggning eller svart.

     

    Du kan välja mellan många olika smycken, till exempel:

    • Rak stav

    • Böjd stav

    • Kulring

    • Oändlig ring

    • Hästsko

    Vi rekommenderar vanligtvis en rak stav eftersom den har en tendens att läka mer rakt upp. Du kan dock använda de andra designerna utan problem.

    Det är viktigt att smycket är tillverkat av ett bra material som tål att sitta i en läkande piercing. Vi använder endast säkra material som titan, kirurgiskt stål 316L, PTFE osv.

    Om du önskar det och piercingen har läkt helt kan du utöka hålet för att kunna bära större smycken, men kom ihåg att rådfråga din piercer innan du går vidare.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara vanligt saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar osv., eftersom den blandningen inte är avsedd för att rengöra sår.

     

    • Tvätta alltid dina händer innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningen, men det kan också samlas runt smycket och förhindra piercingen från att andas och göra sig av med mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.


     Näspiercing

    Näspiercing

    Bakgrund

    Näspiercingen har sina rötter i urgamla traditioner, där den bland vissa stamfolk var en symbol för status. På andra platser användes den för att driva bort onda andar. I vår del av världen har den oftast varit en dekorativ prydnad och har inte haft någon egentlig betydelse. Det har funnits många olika placeringsalternativ genom historien.

    En näspiercing är ungefär lika vanlig som en vanlig öronpiercing, och det är absolut inte ovanligt att träffa någon med denna piercing. Den är mycket populär på vissa håll i världen och kan symbolisera många olika saker, vilket vi inte kommer att fördjupa oss i här.

    Placering

    Den traditionella näspiercingen placeras vanligtvis på näsefläcken, antingen till höger eller vänster. Höjden för placeringen beror på den enskildes anatomi, men oftast finns det många möjligheter. Det är viktigt att ta hänsyn till den enskildes anatomi när man väljer placering. Ofta använder man en triangelformad linje från sidan och spetsen av näsan, och där de två linjerna möts i mitten placeras smycket.

    Alternativa placeringar:

    • Septumpiercing som är placerad i området under nästippen, liknande en tjurering. Denna piercing kräver stor erfarenhet att utföra eftersom den är svår att få att sitta helt rätt.

    • Earl/bridge-piercing är en piercing som placeras högst upp på näsryggen mellan ögonen.

    Läkningstiden för en näspiercing är 3-6 månader.

    Komplikationer

    Komplikationer kan uppstå om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är tillverkat i rätt material eller är i fel storlek. Möjliga komplikationer inkluderar:

    • Infektion: är en vanlig komplikation vid nya piercinger om man inte följer hygienprinciperna noggrant, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller brista i korrekt eftervård. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och pus/vätska från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är vanliga när man får en ny piercing, och små röda knölar förekommer ofta i områden med känsligt vävnad precis runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som innehåller stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Vi piercar alltid med titan, som är 100% nickel-fritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckmärken: Kan uppstå om smycket är för litet eftersom huden runt piercingen oftast svullnar under läkningsprocessen eller om det finns långvarigt tryck på smycket, till exempel om man alltid sover på samma sida eller bär en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Piercingen är oftast röd, öm och svullen under de första veckorna. Dessutom kan det sippra klar vätska (sårsekret) från piercingen. Detta är en naturlig del av läkningsprocessen och bör inte orsaka någon oro. När den inte längre uppvisar ovanstående symtom anses den vara ytligt läkt. Det betyder inte att den är helt läkt, så du får inte byta smycke ännu.

    Goda råd

    • Undvik att pilla på smycket

    • Täck det med tejp om du utövar kontaktsporter som fotboll, handboll, boxning, osv.

    • Undvik solarium och simhall/spa så länge det läker

    • Var försiktig med att peta i näsan

    • Undvik produkter som innehåller alkohol i närheten av piercingen

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket många människor utvecklar allergier mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket tål vatten och frekvent beröring. Vi rekommenderar naturligtvis att endast använda smycken i material som är godkända för piercingar för att undvika allergier och infektioner. Vi rekommenderar smycken tillverkade av:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergier eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi INTE smycken i kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, som guldpläterade eller svarta smycken.

    För en näsring kan du använda:

    • Näsring som är det vanligaste smycket. Den har en speciell skruvform som håller smycket på plats utan att det faller ut hela tiden. I toppen av smycket finns antingen en vanlig kula eller en sten.

    • Ring är också mycket populär, och här finns olika alternativ som t.ex. oändliga ringar, kuleringar, osv.

    • Hästsko är inte så vanlig att använda till en näsring, utan används mer till septumpiercing. Du kan dock använda en sådan om det är vad du önskar.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten, natriumklorid 0,9%, tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som t.ex. kontaktlinsvätska eller ögondroppar eftersom den blandningen inte är avsedd för sårvård.

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing eftersom det finns bakterier på händerna som absolut inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningen, men det kan också samlas runt smycket och förhindra piercingen från att andas och göra sig av med mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.


    Ögonbrynspiercing

    Ögonbrynspiercing

    Bakgrund

    En ögonbrynspiercing är en av de piercingar som dyker upp då och då. Den fick sitt stora genombrott bland punkrörelsen på 80-talet och blev mer mainstream på 90-talet. Piercingen kan utföras med många olika smycken och är en av de minst smärtsamma piercingarna du kan få.

    Placering

    Det finns många möjligheter när det gäller placering, men den mest vanliga placeringen är i den yttre tredjedelen av ögonbrynet. Den utförs oftast vertikalt med en liten vinkel åt antingen höger eller vänster för att säkerställa det bästa resultatet. Om den placeras för långt ut kan resultatet se konstigt ut, och om den görs med en ring i detta område kommer ringen att stå rakt ut i luften. Om den är korrekt placerad ska ringen vila på området.

    Många människor, särskilt kvinnor, har smala ögonbryn. Om så är fallet kan ett mindre smycke användas för att säkerställa ett jämnt avstånd mellan kulorna och avståndet till ögonbrynets början på båda sidor.

    En böjd stav ger oftast det bästa resultatet eftersom smyckets design följer anatomin väl och minskar trycket på det omgivande vävnaden.

    En ögonbrynspiercing kan också göras horisontellt. Vanligtvis placeras en horisontell ögonbrynspiercing precis ovanför hårfästet, men det är också möjligt att placera den i själva ögonbrynet. Det är också möjligt att göra flera ögonbrynspiercingar bredvid varandra. Läkningstiden för en ögonbrynspiercing är 2-3 månader.

    Komplikationer

    Ögonbrynspiercingen har rykte om sig att växa ut lätt, men faktiskt är förekomsten inte så hög om den utförs med rätt smycken och placeras korrekt i områden där huden kan bära smygets vikt. Oftast växer piercingen ut eftersom smycket placeras i områden där huden är för stram eller på personer som inte har tillräckligt med hud för att stödja denna piercing. Smycken som är för tunga för den känsliga huden eller smycken som inte passar, till exempel en rak stav, resulterar oftast i att piercingen växer ut.

    Om huden är för stram i det område där du vill placera piercingen bör du överväga att få en annan piercing istället, särskilt om du är orolig för att få ärr i ansiktet.

    Ögonbrynspiercingar har rykte om sig att kunna lamslå ansiktet. Den största nerven i området är trigeminusnerven, men de små nervändarna som ligger i närheten är ansvariga för känslan i området, inte rörelsen som historien bygger på. För att träffa en av dessa nerver måste piercingen göras mycket djupare än normalt och mycket nära näsan eller huden ovanför pupillen. Av den anledningen piercar vi inte på dessa platser. Om skada skulle uppstå skulle konsekvensen vara minskad känsla i området, inte förlamning.

    Komplikationer kan också uppstå om det uppstår en infektion i piercingen eller om smycket inte är tillverkat i rätt material eller är i fel storlek. Möjliga komplikationer inkluderar:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel vidrör smycket mycket eller inte utför korrekt eftervård. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och varig/vätskande urladdning från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing och de små röda knölarna uppstår oftast i områden med känslig vävnad precis runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Vi piercar alltid med titan, som är 100% nickel-fri och ett mycket hållbart material.

     

    Smyckeval

    Det mest optimala smycket är ett smycke med en trådtjocklek på 1,2 - 1,6 mm och en längd på 8-12 mm. Du kan lätt hitta rätt storlek på smycket själv genom att mäta avståndet mellan de två hålen och lägga till 0,5 mm. Du bör dock inte byta smycke förrän piercingen är helt läkt (vanligtvis efter cirka 3 månader). Efter läkning finns det många olika alternativ för vilka smycken du kan använda.

    Det bästa materialet att välja är alltid material som är ASTM-godkända, till exempel titan och kirurgiskt stål. Det kan dock också vara fördelaktigt att använda mer flexibla material som teflon eller PTFE, eftersom dessa inte lägger något tryck på piercingen på grund av sin låga vikt. Samtidigt kan dessa material följa kroppens rörelser. Du bör inte använda produkter som är belagda med till exempel guld- eller titanbeläggning om du redan lider av nickelallergi. Om du har en tendens att bilda stora ärr är denna piercing inte ett bra val, eftersom den har en hög utstötningsprocent jämfört med andra piercingar.

    När din ögonbrynspiercing är helt läkt kan du byta smycket till ett annat, men detta kan vara svårt för vissa. Oftast beror det på att man täcker för sin syn när man försöker byta smycket, men det kan också bero på att spegelbilden är omvänd.

    Det är inte en bra idé att använda alltför stora smycken, och det avråds från att sträcka ut ögonbrynspiercingen. Huden är helt enkelt för känslig för att detta ska vara lämpligt. Endast de tjockaste ögonbrynen kan bära ett stort smycke, och vi rekommenderar att man håller sig till storlekar på högst 1,2 mm.

     

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten, natriumklorid 0,9%, tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska eller ögondroppar, eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

     

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing eftersom det finns bakterier på händerna som absolut inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningen, men det kan också samlas runt smycket och förhindra piercingen från att andas och göra sig av med mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.


    Intim piercing

    Intimpiercing

    Bakgrund

    Intimpiercing har en lång historia och sägs ha sitt ursprung på Borneo där männen bar intimpiercingar innan kvinnorna ville ha sex med dem. Intimpiercingar kan delas in i två kategorier beroende på deras funktion:

     

    Piercingar för syns skull

    Dessa piercingar är, som namnet antyder, främst placerade av estetiska skäl och har ringa eller ingen stimulerande funktion för bäraren eller partnern. Ett exempel kan vara en piercing i blygdläpparna.

    Stimulerande piercingar

    Dessa piercingar är avsedda att stimulera antingen bäraren eller deras partner. Grad och mål för stimulering varierar beroende på vilken typ av piercing det är. Till exempel är en klitorisklaffpiercing mycket stimulerande för kvinnan, men inte nödvändigtvis för hennes partner. Manliga intimpiercingar utförs oftare för att stimulera partnern än bäraren själv.

     

    Placering och smyckeval

    Prins Albert-piercing

    Den här piercingen har fått sitt namn efter en gammal engelsk kung som eventuellt bar en för att kontrollera sin stora penis i byxorna. Det finns dock inga historiska bevis för denna berättelse. Den utfördes för första gången av Jim Ward, som anses vara modern piercingindustris fader, på 1980-talet. Jim Ward drev några av de första moderna piercingstudioerna i USA och är författaren till boken "Running The Gauntlet", som är en av de mest inflytelserika böckerna inom piercingindustrin.

     

    En Prins Albert-piercing görs genom urinröret och kan antingen utföras som en vanlig Prins Albert eller en omvänd Prins Albert, där ringen sitter på toppen av penisens huvud. Dess främsta syfte är att stimulera mannens penis och dennes partner under sex. Det finns olika typer av smycken som kan användas med denna piercing, men det vanligaste är att använda en kula eller en hästsko med en storlek på 16-22 mm. Smyckets tjocklek bör vara minst 1,6 mm, men gärna större för att ge mer stimulering. Piercingen läker snabbt (vanligtvis på 4-6 veckor) och är inte så smärtsam som folk tror när den utförs.

     

    Klitoris / Hood-piercing

    En klitorisförhudspiercing är en kvinnlig piercing som placeras i huden som täcker klitoris. Den kan göras antingen vertikalt eller horisontellt, beroende på kundens önskemål, men den vertikala är definitivt populärare eftersom den ger mycket mer stimulans än den horisontala. De flesta kvinnor har anatomiska förutsättningar för denna piercing, men de som inte har det bör undvika att få den gjord eftersom det kan leda till onödiga komplikationer.

     

    En professionell piercare kommer att inspektera området innan piercingen görs och utföra en s.k. Q-tip-test för att bedöma utrymmet under huden. Tyvärr kan inte alla kvinnor uppleva stimulering från denna piercing, även om den är korrekt placerad. Den horisontella versionen är mer för estetiska ändamål och ger inte lika mycket stimulans, om inte kvinnans klitoris är av en viss storlek.

     

    En Hood-piercing kan göras med en ring, en böjd stav eller en rak stav. Det är mycket viktigt att välja rätt storlek, vilket kan variera beroende på kvinnans anatomi. Det är en bra idé att rådfråga vår kundtjänst om du inte känner till den exakta storleken.

     

    Piercing i blygdläpparna

    Denna typ av piercing var mycket populär för några år sedan men är nu mindre populär än mer stimulerande piercingar. Den kan placeras i både de inre och yttre blygdläpparna och utförs alltid med en ring eller en hästsko. De flesta kvinnor väljer att göra den högst upp på blygdläpparna eftersom den kan bli mycket obehaglig om den sitter för långt ner, eftersom den då kan irritera vid sittande på en soffa eller en sadel. När du väljer storlek bör du mäta blygdläppen och lägga till ca 0,5-1 mm i diameter, men vi rekommenderar att du kontaktar vår kundtjänst, som bemannas av utbildade piercare. Precis som med andra intimpiercingar kan du också sträcka ut en blygdläpp, men se till att göra det försiktigt.

    Piercing i pungen / piercing i penis skaft

    De liknar varandra mycket när det gäller smycken och beskrivs därför tillsammans. Denna typ av piercing görs nästan alltid med en kula och oftast görs flera intill varandra. De har ingen specifik funktion utan används uteslutande av estetiska skäl. Det är viktigt att du upprätthåller ordentlig hygien eftersom en infektion här lätt kan spridas och leda till obehagliga komplikationer, särskilt om de är placerade nära ändtarmen. När de görs på penis skaftet kallas de ofta frenum piercingar och om flera görs efter varandra kallas det en frenumstege.

     

    Komplikationer

    Det kan också uppstå komplikationer om det uppstår infektion i piercingen eller om smycket inte är av rätt material eller storlek. Möjliga komplikationer inkluderar:

     

    • Infektion: En vanlig komplikation med nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, som att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Tecken på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och pus/vätska från piercingen.

    • Irritationsbula: Irritationsbuler är mycket vanliga när du får en ny piercing och de små röda bollarna förekommer oftast i områden med känsligt vävnad direkt runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om du kommer i kontakt med en produkt som innehåller stora mängder nickel. Tecken på nickelallergi kan inkludera klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Vi piercar alltid endast med titan, som är 100% nickel-fritt och ett mycket slitstarkt material.

     

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som t.ex. kontaktlinsvätska eller ögondroppar eftersom den blandningen inte är avsedd för sårrengöring.

     

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som inte bör komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort all pus runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningsprocessen, men det kan också samlas runt smycket och förhindra att piercingen andas och gör sig av med mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.


    Accept

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.