X

    Ögonbrynspiercing


    Ögonbrynspiercing

    Bakgrund

    En ögonbrynspiercing är en av de piercingar som dyker upp då och då. Den fick sitt stora genombrott bland punkrörelsen på 80-talet och blev mer mainstream på 90-talet. Piercingen kan utföras med många olika smycken och är en av de minst smärtsamma piercingarna du kan få.

    Placering

    Det finns många möjligheter när det gäller placering, men den mest vanliga placeringen är i den yttre tredjedelen av ögonbrynet. Den utförs oftast vertikalt med en liten vinkel åt antingen höger eller vänster för att säkerställa det bästa resultatet. Om den placeras för långt ut kan resultatet se konstigt ut, och om den görs med en ring i detta område kommer ringen att stå rakt ut i luften. Om den är korrekt placerad ska ringen vila på området.

    Många människor, särskilt kvinnor, har smala ögonbryn. Om så är fallet kan ett mindre smycke användas för att säkerställa ett jämnt avstånd mellan kulorna och avståndet till ögonbrynets början på båda sidor.

    En böjd stav ger oftast det bästa resultatet eftersom smyckets design följer anatomin väl och minskar trycket på det omgivande vävnaden.

    En ögonbrynspiercing kan också göras horisontellt. Vanligtvis placeras en horisontell ögonbrynspiercing precis ovanför hårfästet, men det är också möjligt att placera den i själva ögonbrynet. Det är också möjligt att göra flera ögonbrynspiercingar bredvid varandra. Läkningstiden för en ögonbrynspiercing är 2-3 månader.

    Komplikationer

    Ögonbrynspiercingen har rykte om sig att växa ut lätt, men faktiskt är förekomsten inte så hög om den utförs med rätt smycken och placeras korrekt i områden där huden kan bära smygets vikt. Oftast växer piercingen ut eftersom smycket placeras i områden där huden är för stram eller på personer som inte har tillräckligt med hud för att stödja denna piercing. Smycken som är för tunga för den känsliga huden eller smycken som inte passar, till exempel en rak stav, resulterar oftast i att piercingen växer ut.

    Om huden är för stram i det område där du vill placera piercingen bör du överväga att få en annan piercing istället, särskilt om du är orolig för att få ärr i ansiktet.

    Ögonbrynspiercingar har rykte om sig att kunna lamslå ansiktet. Den största nerven i området är trigeminusnerven, men de små nervändarna som ligger i närheten är ansvariga för känslan i området, inte rörelsen som historien bygger på. För att träffa en av dessa nerver måste piercingen göras mycket djupare än normalt och mycket nära näsan eller huden ovanför pupillen. Av den anledningen piercar vi inte på dessa platser. Om skada skulle uppstå skulle konsekvensen vara minskad känsla i området, inte förlamning.

    Komplikationer kan också uppstå om det uppstår en infektion i piercingen eller om smycket inte är tillverkat i rätt material eller är i fel storlek. Möjliga komplikationer inkluderar:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel vidrör smycket mycket eller inte utför korrekt eftervård. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och varig/vätskande urladdning från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing och de små röda knölarna uppstår oftast i områden med känslig vävnad precis runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Vi piercar alltid med titan, som är 100% nickel-fri och ett mycket hållbart material.

     

    Smyckeval

    Det mest optimala smycket är ett smycke med en trådtjocklek på 1,2 - 1,6 mm och en längd på 8-12 mm. Du kan lätt hitta rätt storlek på smycket själv genom att mäta avståndet mellan de två hålen och lägga till 0,5 mm. Du bör dock inte byta smycke förrän piercingen är helt läkt (vanligtvis efter cirka 3 månader). Efter läkning finns det många olika alternativ för vilka smycken du kan använda.

    Det bästa materialet att välja är alltid material som är ASTM-godkända, till exempel titan och kirurgiskt stål. Det kan dock också vara fördelaktigt att använda mer flexibla material som teflon eller PTFE, eftersom dessa inte lägger något tryck på piercingen på grund av sin låga vikt. Samtidigt kan dessa material följa kroppens rörelser. Du bör inte använda produkter som är belagda med till exempel guld- eller titanbeläggning om du redan lider av nickelallergi. Om du har en tendens att bilda stora ärr är denna piercing inte ett bra val, eftersom den har en hög utstötningsprocent jämfört med andra piercingar.

    När din ögonbrynspiercing är helt läkt kan du byta smycket till ett annat, men detta kan vara svårt för vissa. Oftast beror det på att man täcker för sin syn när man försöker byta smycket, men det kan också bero på att spegelbilden är omvänd.

    Det är inte en bra idé att använda alltför stora smycken, och det avråds från att sträcka ut ögonbrynspiercingen. Huden är helt enkelt för känslig för att detta ska vara lämpligt. Endast de tjockaste ögonbrynen kan bära ett stort smycke, och vi rekommenderar att man håller sig till storlekar på högst 1,2 mm.

     

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten, natriumklorid 0,9%, tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska eller ögondroppar, eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

     

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing eftersom det finns bakterier på händerna som absolut inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningen, men det kan också samlas runt smycket och förhindra piercingen från att andas och göra sig av med mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.

    Accept

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.