X

    Navelpiercing


    Navel piercing

    Kroppspiercing är ett roligt och unikt sätt att uttrycka din personliga stil, och idag kan du få nästan vad som helst piercat. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom piercingvärlden finns det mycket att lära sig, och förvirringen kan vara stor med många frågor. Därför har vi samlat information som förhoppningsvis kan hjälpa dig på din piercingresa.

    Naveln är en av de mest populära piercings, bara överträffad av öronpiercings. Piercings återfinns över hela världen och dess popularitet verkar inte minska. Även om naveln oftast ses hos unga kvinnor är det en piercing som görs av personer av alla kön och åldrar. Oavsett om du funderar på att få en navel piercing eller redan har en och bara söker svar eller information, här är en guide som täcker allt du behöver veta om navel piercing.

    4 SNABBA

    -          PLACERING: Huden ovanför naveln och i sällsynta fall under naveln.

    -          PRIS: Cirka 400-500 kr.

    -          SMÄRTSKALA, 1-10: 2-4

    -          HELNINGSPERIOD: 6-12 månader, ibland längre.

    HISTORIA

    Även om det finns oenighet och osäkerhet om var navel piercingen härstammar från kan man inte ifrågasätta piercingens popularitet. Navel piercingen ökade markant i popularitet på 90-talet, delvis på grund av Christy Turlingtons avslöjande av sin navel piercing under en modevisning 1993. Dock går krediten för piercingens popularitet till Aerosmiths musikvideo för låten 'Cryin', där den amerikanska skådespelerskan Alicia Silverstone fick sin navel piercad av piercer Paul King. 90-talets popkultur gav upphov till en trend som, i motsats till de flesta andra trender, har hållit i sig och fortfarande är populär 30 år senare.

    PLACERING & SMYCKE

    Placering: Navel piercingen är ett smycke som vanligtvis placeras i huden direkt ovanför naveln, men den kan också placeras i huden under naveln. Det senare är dock ovanligt och har en större tendens att växa ut. Varje människa är unik när det gäller anatomi runt naveln, och det är därför viktigt att varje person bedöms individuellt innan piercingen görs för att säkerställa det bästa resultatet. Om man är lämplig för en navel piercing har inget att göra med vikt eller fysik, utan enbart med individens anatomi. Tyvärr är det inte alla som är lämpliga för en navel piercing. Till exempel kan det vara svårare att göra piercingen om huden ovanför naveln inte är flexibel, eftersom den kommer att ha större risk att flytta sig eller växa ut. Likaså är sannolikheten att man kan få en navel piercing inte stor om man har en utåtvänd navel, eftersom det inte finns plats för smycket i navelns naturliga fördjupning.

    Innan piercingen görs är det viktigt att navelns form och skick bedöms medan du står, sitter och sträcker dig. Detta görs eftersom formen och dimensionerna runt naveln kan drastiskt ändras mellan olika positioner och kan därför påverka piercingens placering och smyckets storlek.

    Smycke: När det gäller smycket kommer det smycke som används för piercingen också att vara det smycke som bärs under hela läkningsperioden. Därför är det viktigt att tänka på vilket smycke du vill ha. Standardsmycket kommer i de flesta fall vara en böjd stav, också kallad curved barbell. Detta gäller både för piercingar ovanför och under naveln. Curved barbell finns i flera varianter, inklusive med och utan stenar samt med och utan hängen. Det rekommenderas dock att det första smycket inte har hängen, eftersom detta ökar risken för irritation och risken för att piercingen växer ut. En annan möjlighet är en ring. Ringpiercings kommer också i olika modeller, som kuleringsring och ändlös ring. Om du väljer att börja med en ring kan det dock påverka placeringen av piercingen, och om du senare vill byta till exempelvis en curved barbell kan detta påverka utseendet, eftersom den ursprungliga piercingen inte nödvändigtvis är gjord för att rymma en curved barbell. Den första piercingen kommer i de flesta fall att göras av material som titan eller kirurgiskt stål.

    PROCEDUR

    Först görs en noggrann rengöring av området runt naveln för att säkerställa att inga bakterier kommer in i såret innan piercingen påbörjas. Efter att naveln har bedömts markeras två punkter som används som riktmärken för var nålen ska dras igenom. Huden hålls på plats med en steril tång och sedan dras nålen snabbt igenom. Därefter förs smycket genom hålet när nålen tas bort. Slutligen rengörs området igen och täcks med sterilt plåster. Jämfört med andra piercingar tenderar navel piercingar att blöda mindre. De som blöder upplever vanligtvis en snabbare läkningsprocess eftersom god blodtillförsel gör det enklare för kroppen att transportera näringsämnen och syre till området, vilket är avgörande för att kroppen ska kunna behandla ett sår.

    SMÄRTA & LÄKNING

    Smärta: En navel piercing rankas lågt på smärtskalan. Även om smärttoleransen varierar från person till person hamnar navel piercingen vanligtvis mellan 2-4 på en skala från 1 till 10. Detta beror på att området runt naveln har få nerver och huden är mycket tunn, vilket gör det enkelt att tränga igenom med en nål.

    Läkning: Navel piercingen är en av de piercingar som tar längst tid att läka. Detta beror på den låga blodtillförseln i magområdet. Dessutom påverkas magen i högre grad av kroppens naturliga rörelser och friktion från kläder. Sammantaget innebär detta att det kan uppstå besvär och det kräver tålamod och engagemang för att vårda piercingen under hela läkningsperioden. Det är viktigt att hålla området runt piercingen torrt, eftersom fukt kan skapa problem för läkningsprocessen.

    Under läkningsperioden, särskilt de första veckorna, är det mycket normalt att uppleva att området runt piercingen är rött, ömt, svullet eller läcker vätska. Trots likheterna betyder det dock inte att det har uppstått infektion. Detta är symtom på en sund läkningsprocess. Kroppen läker såret och bildar ny hud. Det viktigaste är att följa riktlinjerna för rätt vård. Det kan hända att piercingen blöder lite dagarna efter att den har blivit gjord. Om det inträffar är det inte farligt och kan rengöras med en mild tvål.

    Många upplever att läkningsprocessen inte är en linjär process, utan att det kommer att finnas perioder där piercingen ser ut att läka bra, följt av perioder där det går

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.