Läppiercing
Bakgrund
Läppiercingar är mycket populära och kan göras i många olika varianter, inklusive Monroe, Medusa och Vertikal läpp. De har kritiserats på grund av risken för skador på tänder och tandkött, så det är viktigt att de alltid utförs av en professionell piercare som har fullständig kontroll över rätt placering. De har funnits i hundratals år runt om i världen, men de första läppiercingarna observerades i de sydamerikanska kulturerna och kallades Tembetá.
Placering
Teoretiskt sett kan man placera en läppiercing på många ställen runt omkring läppen, men hänsyn måste tas till individens anatomi.
De olika läppiercingarna kallas:
-
Labret: En ring eller labret (sten) placerad under läpparna i mitten.
-
Monroe: En labret placerad på höger sida ovanför läpparna (som Marilyn Monroes skönhetsfläck).
-
Medusa: En labret som är placerad precis över mitten av överläppen.
-
Vertikal läpp: En stav som går genom mitten av underläppen.
-
Snake Bites: Två labrets eller ringar placerade på båda sidor under läppen.
-
Ashley: Labret genom mitten av underläppen.
-
Jestrum: En stav genom mitten av överläppen.
-
Spider Bites: Två labrets eller ringar på sidorna underläppen.
-
Angel Bites: Två labrets eller ringar på båda sidor av överläppen.
-
Smiley: Ring, hestesko eller labret på insidan av överläppen.
-
Madonna: Labret på vänster sida ovanför läpparna.
-
Cyber Bites: Ett labret över och under läpparna.
-
Dolphin Bites: Två labrets eller ringar precis under läpparna.
-
Dahlia Bites: Ett labret på båda sidor av läpparnas kant.
-
Canine Bites: Två labrets på båda sidor av läpparnas kant.
-
Shark Bites: Två labrets eller ringar på båda sidor under läpparna.
Komplikationer
Komplikationer kan uppstå om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är gjort av rätt material eller i rätt storlek. Komplikationer som kan uppstå inkluderar:
-
Infektion: Det är en vanlig komplikation vid nya piercinger om man inte följer de hygieniska principerna, som att röra mycket vid smycket eller inte sköta omvårdnaden korrekt. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och var eller vätska från piercingen.
-
Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda knölarna dyker ofta upp i områden med känsligt vävnad precis runt smycket.
-
Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som avger stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Vi piercar alltid endast med titan, som är 100% nickel-fritt och ett mycket hållbart material.
En korrekt utförd piercing av en kunnig piercare kan dock minska risken för skador på tänder och tandkött. Oftast beror tandslitage på fel vinkel, så smycket skaver mot tänderna. Var därför uppmärksam på att smycket vilar mot tandköttet istället för att skära. Om du är osäker på om din piercing är korrekt placerad kan du söka upp en erkänd piercare för en professionell bedömning.
Smyckesval
Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket tyvärr många människor utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket kan tåla vatten och mycket hantering. Vi rekommenderar självklart bara att använda smycken i material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken i:
- Kirurgiskt stål
- Titan
- PTFE
- Äkta guld
- Niobium
Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi INTE smycken i kirurgiskt stål eller smycken med beläggning som guldbeläggning eller svart.
Du kan använda nästan alla varianter av smycken till din läppiercing, till exempel kan du använda:
Det finns många olika materialvarianter som kan användas, och särskilt material som PTFE är populärt eftersom det är flexibelt och därigenom minskar slitage på dina tänder. Men i grund och botten beror det också mycket på hur väl piercingen är placerad, och här kan vi garantera dig ett bra resultat varje gång.
Eftervård
Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.
Saltvatten är inte bara saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som kontaktlinsvätska, ögondroppar osv., eftersom denna blandning inte är avsedd för rengöring av sår.
-
Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.
-
Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösning.
-
Avlägsna all var runt piercingen. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och förhindra att piercingen andas och göra det svårt att bli av med mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödfall använda en liten ren bomullspinne.
-
Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.
Bra råd för en ny läppiercing
-
Rör aldrig vid piercingen,
-
Rengör både utvändigt och invändigt med saltvatten - Morgon/kväll,
-
Skölj munnen varje gång du har ätit/drickt/rökt, skölj med vanligt kranvatten,
-
Skaffa en ny tandborste,
-
Plocka aldrig ut piercingen om den blir infekterad.