X

    Helix Piercing 


    Helix piercing

    Bakgrund

    En helix piercing är, efter en vanlig öronpiercing, den mest spridda öronpiercingen i vår del av världen. Under de senaste årtiondena har piercingen blivit otroligt populär, särskilt bland unga tjejer, och den syns bland annat på kändisar som Rihanna och Miley Cyrus.



    Placering

    Helix piercingen utförs på utsidan av den övre öronfliken. Den kan göras på många olika ställen längs örats kant och är därför en av de mest mångsidiga öronpiercingarna.

    Helix piercingens placering kan vara orsaken till många problem under läkningen, särskilt om den görs med en öronpistol eller inte sköts ordentligt. Broskvävnaden är känd för att läka långsamt, främst på grund av det dåliga blodflödet i området. Ju mindre blod som finns i huden, desto mindre har kroppen att arbeta med när den läker en piercing.

    Det är därför extremt viktigt att piercingen eller smycket inte placeras genom en blodåder. Det skulle leda till ännu sämre blodförsörjning än vad som redan finns. Om blodförsörjningen sviktar kan även immunförsvaret fungera dåligt, vilket ökar risken för infektioner och andra komplikationer. Läkningstiden för en helix är 3-6 månader.

    Komplikationer

    Komplikationer kan uppstå om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är gjort av rätt material eller i rätt storlek. Här är några möjliga komplikationer:

     

    • Infektion: Det är en vanlig komplikation vid nya piercingar om man inte följer hygieniska principer, som att röra mycket vid smycket eller inte sköta eftervården korrekt. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och var eller vätska från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda knölarna dyker ofta upp i områden med känsligt vävnad precis runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som avger stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid med titan, som är 100% nickel-fritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckskador: Kan uppstå om smycket är för litet, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningen, eller om det finns tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller har en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

     

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, och många människor utvecklar tyvärr allergi mot nickel. Samtidigt är titan mycket hållbart, vilket betyder att smycket tål vatten och att bli hanterat mycket. Vi rekommenderar naturligtvis att bara använda smycken gjorda av material som är godkända för piercinger för att undvika allergier och infektioner. Det rekommenderas att använda smycken i följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergier eller vet att du är allergisk mot nickel, rekommenderar vi starkt INTE smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning som förgyllda eller svarta.

    Helix piercing kan göras med många olika typer av smycken, som till exempel:

    • Böjd stav

    • Rak stav

    • Ring

    • Labret

     

    Storlek 

    Vi rekommenderar alltid att du mäter örat innan du köper nya smycken eftersom det kan vara stor variation i örons storlek från person till person. Storlekarna nedan är riktlinjer baserade på vanligt använda mått för helix piercinger.

     

    Ringar / hästskor: Ska oftast vara 6-8 mm i diameter om smycket ska sitta tätt och 10-12 mm om det ska hänga.

    Labret / rak stav: Ska oftast vara 6-10 mm lång.

    Trådtjocklek: 0,8-1,6 mm.

     

    Aftercare

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som kontaktlinsvätska, ögondroppar, etc., eftersom denna blandning inte är avsedd för sårvård.

     

    • Tvätta alltid dina händer innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma nära piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på ett ställe där det inte finns mycket utrymme, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösning.

    • Avlägsna all var runt piercingen. Sårvätska är en naturlig del av läkningsprocessen, men den kan också sitta runt smycket och förhindra att piercingen andas och gör det svårt att bli av med mer sårvätska. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödfall använda en liten ren bomullspinne.

    Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.