X

    Eftervård

    Hur du rengör din piercing

    Så här rengör du din piercing

    Det finns många olika åsikter och metoder för hur man bör rengöra sin piercing. Många råd från vänner och bekanta är välmenande, men inte alltid korrekta, så därför bör du alltid följa de riktlinjer som din piercer ger dig. Denna guide är baserad på råd från den internationella piercingföreningen, som är ledande inom området och alltid använder sin kunskap i samråd med läkare och andra yrkesgrupper med intresse för piercingar.

    Vad ska min piercing rengöras med?

    Det rekommenderas att du rengör din piercing med saltvattenprodukter som är speciellt utformade för piercingar. Det är viktigt att lösningen är avsedd för rengöring av piercingar eller eventuellt utformad för sårvård. Det innebär också att du inte bör använda andra liknande produkter som t.ex. ögondroppar eftersom lösningen är annorlunda.
    Du kan också göra din egen blandning genom att blanda 1/2 tsk havssalt (utan jod) med en kopp kokande vatten, men det rekommenderas generellt att använda färdigblandade produkter eftersom de egentillverkade blandningarna ofta kan innehålla för mycket salt, vilket kan torka ut huden och irritera piercingen.
    Hur ska jag rengöra min piercing?

    1. Tvätta alltid dina händer innan du vidrör din piercing, eftersom det alltid finns bakterier på dina händer som kan överföras till din piercing. Du kan också med fördel använda handsprit.
    2. Rengör din piercing med saltvatten 2-3 gånger om dagen. Du kan också använda en mild antibakteriell tvål, men se till att det är en mild tvål som inte irriterar din piercing i onödan.
    3. Skölj din piercing så att det inte finns några spår av tvålrester kvar. Det är inte nödvändigt att vrida på smycket, eftersom det bara kan irritera piercingen och förlänga läkningsprocessen.
    4. Torka området runt piercingen med ett engångsmaterial som t.ex. papper. Undvik att använda handdukar, som ofta är fulla av bakterier och kan fastna i smycket.
    Vad är normalt och vad är viktigt att veta?
    1. Det är helt normalt att piercingen i början är mycket öm, svullen, röd och blöder.
    2. Under läkningsprocessen kan piercingen klia och det kan komma klar/gul vätska från piercingen, som ibland kan bilda en skorpa.
    3. När den börjar läka kan smycket sitta mycket tight, och det är viktigt att du inte drar för kraftigt i det. Dessutom kan du uppleva en illaluktande vätska från din piercing, särskilt om du inte har rengjort den dagligen enligt de gällande riktlinjerna.
    4. En piercing kan verka vara läkt innan den faktiskt är det, eftersom den läker utifrån och in. Därför kan vävnaden längst in vara mycket ömtålig även om det verkar som om piercingen har läkt utvändigt. Det är därför viktigt att du rengör den dagligen under hela läkningsperioden och inte byter smycke för tidigt.
    5. Vissa piercingar stänger sig mycket snabbt om det inte finns ett smycke i dem, så det är viktigt att du alltid har smycket i. Även piercingar som har varit där i flera år kan stänga sig snabbt.
    Vanliga frågor och svar
    1. Det är viktigt att du alltid tvättar händerna innan du rör vid din piercing.
    2. Det är bra att träna efter att du har blivit piercad, men lyssna alltid på din kropp.
    3. Se till att du alltid har rena kläder och sover i rent sängkläder.
    4. Duschar är alltid bättre än badkar i början.
    5. Undvik att rengöra din piercing med produkter som innehåller alkohol, t.ex. väteperoxid.
    6. Undvik kroppsvätskor, oralsex och grov lek med piercingen så länge den läker.
    7. Undvik att stressa kroppen med produkter som alkohol, droger och överdriven konsumtion av koffein medan piercingen läker.
    8. Undvik förorenat vatten som simbassänger, bubbelbadkar etc. Använd alltid vattentät plåster om möjligt.
    9. Undvik att använda kosmetiska produkter som brun-utan-solkräm runt din piercing.
    10. Använd aldrig smycken med hängen innan din piercing har läkt helt.
    Användbara länkar:
    Är min piercing inflammerad?
    Bulor runt piercingen?

     Emuolja

    Emuolja

    Emuolja utvinns från emun, en fågel hemmahörande i Australien. Aboriginer har använt den i tusentals år för att behandla brännskador, sår, blåmärken och som smärtlindring.

    Emuolja består av cirka 70% omättade fettsyror, och den största komponenten är oljesyra, en enkelomättad omega-9-fettsyra, som har en antiinflammatorisk effekt på kroppens hud. Emuolja har en positiv effekt på hudceller och absorberas naturligt i huden utan att täppa till porerna.

    Trots att det är en olja har det kliniskt bevisats att emuolja inte täpper till porerna. Emuolja tränger mycket snabbt in i hudens lager och lämnar inga oljiga rester. Detta är också en av anledningarna till att den är så lämplig för piercing aftercare.

    Det har inte rapporterats några kända allergiska reaktioner på emuolja i studier.

    I flera studier har emuolja visat sig hjälpa till att minska ärrbildning vid brännskador, kirurgiska snitt och andra hudskador. Samtidigt har studier visat att dess antiinflammatoriska egenskaper lindrar ledsmärta.

    Emuolja har också visat sig minska bildningen av keloidärr avsevärt.

    Emuolja för piercing

    Emuolja är allmänt erkänd som ett utmärkt medel för din piercing. Det beror på kombinationen av dess antiinflammatoriska egenskaper och att den inte täpper till hudens porer. Emuolja kan användas för piercingar som är röda, ömma och svullna eller som ett allmänt medel efter att din piercing har gjorts för att minska risken för ärrbildning.

    Det är dock viktigt att påpeka att emuolja är ett naturligt preparat och därför inte godkänt som läkemedel.

    På Piercingfabrikken importerar vi vår emuolja direkt från en australisk emufarm, och du kan köpa vår emuolja här.


    Tea Tree-olja

    Tea Tree Oil

    Tea Tree Oil har använts i tusentals år av aboriginer för att bekämpa infektioner. Tea tree oil har antiinflammatoriska, antimikrobiella och antiseptiska egenskaper och lämpar sig därför väl för infekterade piercingar eller piercingbuler.
    Den kan användas som allmän vård, men även som ett medel för problematiska piercingar.
    Tea tree oil kan till exempel hjälpa till med
    1. Att lindra rodnad och irritation runt din piercing
    2. Minska/dra ut irritationer runt din piercing
    3. Förebygga keloidärr och hypertrofiskt ärrvävnad
    4. Förebygga svampinfektioner
    Du kan antingen använda oljan direkt på din piercing eller som ett tillskott i din saltvattenlösning om du gör den själv.

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.