X

    Bulor runt din piercing


    Har du en bula vid din piercing?

    Irritationsbuler är mycket vanliga när man får en ny piercing, och de små röda knölarna uppstår oftast i områden med känslig vävnad runt smycket, som till exempel broskvävnad. De kan bero på många olika saker och kan oftast avlägsnas med några enkla knep.


    De 3 vanligaste orsakerna är:

     
    1. Hypertrofiskt ärrvävnad, som är en förtjockad ärrbildning över området där piercingen är gjord. Det börjar oftast en månad efter att piercingen är gjord och normaliseras oftast över tid.
     
    1. En infektion där sårvätska / inflammationen samlas under huden och bildar en bula.
     
    1. En cysta som orsakas av döda hudceller eller hår.
     
    Här är en liten guide om hur du ska hantera det
     
    • Undvik onödig irritation - Det finns många vardagssituationer som kan irritera piercingen och därmed leda till att en irritationsbula bildas. Den vanligaste orsaken är slag eller drag i piercingen. Det kan till exempel uppstå när ditt hår fastnar i smycket eller när du sover på den sida där smycket är placerat. Det kan också bero på att du rör smycket med smutsiga händer eller använder smink runt smycket.
    • Smycke - När du har säkerställt att du inte utsätter piercingen för onödig irritation bör du titta på det smycke du använder. Det är viktigt att det har en korrekt passform och är tillverkat i ett material som är godkänt för nygjorda piercingar som fortfarande läker. Det måste också finnas plats för svullnad runt smycket.
    • Ge det tid och rengör med godkända produkter - En piercing tar lång tid att läka, och det är viktigt att den får den tid den behöver för att läka med så lite inblandning som möjligt. Om du byter smycket för tidigt kan det orsaka irritationsbuler, så det är viktigt att du inte byter förrän det har gått några månader. Du kan med fördel rengöra piercingen med saltvatten som du kan köpa i butiken eller online på vår webbshop HÄR. Att använda saltvatten som skötsel är ett säkert sätt att rengöra området runt piercingen för att förhindra smuts som kan leda till en irritationsbula.
    • Håll din piercing ren med produkter som är avsedda för ändamålet. Särskilt infektioner och cystor uppstår på grund av bristande hygien, så det är viktigt att du rengör din piercing varje dag med godkända material, som mild antibakteriell tvål och saltvatten. Kroppen betraktar din piercing som en främmande kropp, så det är viktigt att övertyga den om att den ska läka runt smycket. Det bästa sättet att göra det på är att undvika smuts och andra ämnen runt smycket, eftersom det kan leda till infektioner som i sin tur kan göra att kroppen inte vill läka runt smycket.
    • Prova med kamomilltekompress - Även om varmt saltvatten oftast hjälper kan det finnas situationer där andra medel behövs. Ett alternativ kan vara att placera en bomullsrondell fuktad med varmt kamomillte på området. Kamomillteet hjälper till att dränera sårvätskan från området och är också antiinflammatoriskt. Om det inte hjälper kan du också prova med äppelcidervinäger. Placera en liten bit bomull fuktad med äppelcidervinäger över piercingen med tejp innan du går och lägger dig och låt den vara över natten. Det gör att knölen först blir vit, sedan lila och till sist svart. Till sist brukar den oftast falla bort av sig själv.
    • Använd en silikondisk - Ofta kan en irritationsbula uppstå på grund av rörelse och friktion, och detta kan åtgärdas med en liten silikondisk. Om smycket konstant gnider mot huden bildas till slut en friktionsbula, och detta kan undvikas genom att skydda området runt smycket med den här lilla disken. Du kan köpa den i butiken eller online på vår webbshop HÄR.
    • Massera området med olja - Det finns också oljor som är mycket effektiva för att ta bort bulor runt piercingen, som till exempel tea tree oil, som du kan köpa HÄR. Du kan med fördel massera området försiktigt med oljan varje dag, eftersom oljan ger fukt till huden och mjukar upp den.
    • Få en kortisoninjektion i knölen - Om knölen inte försvinner efter ovanstående åtgärder kan det vara nödvändigt att konsultera en hudläkare för att eventuellt få en kortisoninjektion i knölen. Det brukar oftast hjälpa, men det beror naturligtvis på en individuell medicinsk bedömning.
     

    FAQ

    Hur lång tid tar det innan knölen försvinner?
    "Det beror på många faktorer, som om du följer ovanstående råd korrekt. Vanligtvis försvinner den efter några veckor om den behandlas på rätt sätt."
     
    Varför återkommer min irritationsbula?
    "Om den fortsätter att komma tillbaka kan det tyda på att du använder fel smycke eller att det finns en infektion som kräver extra behandling. Besök eventuellt en professionell piercer som snabbt kan avgöra vad problemet är."


    Har min piercing blivit infekterad?
    "De vanliga tecknen på en infektion är smärta, rodnad, värme och svullnad runt smycket. Om du misstänker en infektion bör du kontakta din läkare."

    Ska jag ta bort min piercing om den är infekterad?
    "I de flesta fall är det inte nödvändigt att ta bort smycket för att behandla en infektion, och faktiskt hjälper smycket eftersom det håller piercingen öppen så att kroppen kan bli av med sårvätskan."
    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.