X

    Bröstpiercing


    Bröstpiercing

    Bakgrund

    När människor började pierca sina bröst är inte exakt dokumenterat, men den här piercingen fick faktiskt en ganska rolig start i vår del av världen.

    Kvinnorna under 1800-talets viktorianska era hade historiskt sett rykte om sig att vara tråkiga och inte alltför öppna för nya modetrender. Men faktum är att de var några av de första i Europa som bar den här piercingen.

    Ända sedan början av detta århundrade började dessa modiga kvinnor att pierca sina bröst. Motivationen sägs ha varit den fina formen som en bröstpiercing gav bröstvårtan. Det var naturligtvis ingenting man pratade om offentligt, men det var extremt populärt, särskilt i Londons finare kretsar.

    Det var dock inte alla som var lika förtjusta i den här nya trenden. Till exempel var landets läkare förargade över att kvinnorna utsatte sina kroppar för detta märkliga påfund, men kvinnorna fortsatte obekymrat. Denna anekdot berättar också lite om att människors önskan att sticka ut och vara annorlunda var väl etablerad redan på den tiden.

    Placering

    Placeringen beror mycket på könet hos personen som ska bära den. En kvinna har vanligtvis större bröstvårtor än en man, vilket ger bättre möjligheter att placera piercingen i bröstvårtan. Hos män är bröstvårtan mindre, och det kan därför vara nödvändigt att pierca genom området bakom bröstvårtan (areola).

    Den vanliga placeringen, oavsett kön, är i botten av bröstvårtan i en horisontell position. Den kan dock göras både vertikalt och snett om så önskas.

    Det är viktigt att inte placera piercingen bakom bröstvårtan på kvinnor, eftersom detta kan leda till komplikationer som bröstinflammation.

    Om du lider av inåtvända bröstvårtor kan piercingen hjälpa till att dra ut bröstvårtorna igen, men se till att gå till en skicklig piercer som vet vad de gör, eftersom fel placering kan resultera i bröstinflammation.

    Om du har inåtvända bröstvårtor kan problemet oftast åtgärdas genom att få en piercing i bröstvårtan. Många kvinnor väljer den här lösningen istället för vanlig kirurgi, som oftast är mycket dyrare.

    Om din bröstvårta fortsätter att dra sig in även efter att du har fått en piercing, bör du konsultera din piercer, eftersom detta oftast resulterar i att smycket stöts bort på grund av det konstanta trycket mot smycket.

    Om du har inåtvända bröstvårtor ökar framgångsgraden om du använder en böjd stav, främst eftersom den minskar trycket på piercingen. Läkningstiden för en bröstpiercing är 3-6 månader.

     

    Komplikationer

    Det kan uppstå komplikationer om det uppstår infektion i piercingen, eller om smycket inte är i rätt material eller fel storlek. Komplikationer som kan uppstå:

     

    • Infektion: Är en vanlig komplikation vid nya piercinger om man inte följer de hygieniska principerna, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller inte sköta om det korrekt. Symptom på infektion kan vara rodnad, värme, svullnad, smärta och var/sekret från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är mycket vanliga när man får en ny piercing och de små röda knölarna uppstår ofta i områden med känslig vävnad nära smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som frigör stora mängder nickel. Symptom på nickelallergi kan vara klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Därför piercar vi alltid endast med titan, som är 100% nickelfritt och ett mycket hållbart material.

    • Trycksår: Kan uppstå om smycket inte är tillräckligt stort, eftersom huden runt piercingen ofta svullnar under läkningsprocessen eller om det finns konstant tryck på smycket under en längre tid, till exempel om du alltid sover på samma sida eller använder en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Bröstpiercing för kvinnor

    Området kan blöda i upp till 12 timmar efter att piercingen har gjorts, men det brukar vanligtvis sluta mycket tidigare. Se till att ha en amningsinlägg eller annat skydd i din BH för att skydda den nya piercingen och BH:n. Det är viktigt att inte använda en BH som är för tät, eftersom det kan förlänga läkningsprocessen och i värsta fall leda till att piercingen stöts bort. Om den inte läker ordentligt kan du byta till en stav, eftersom det ofta löser problemet.

     

    Under din menstruation kommer du oftast uppleva att din piercing blir mer öm än vanligt. Det beror på de hormonella reaktionerna i kroppen, som är helt normala under din menstruation. Efter avslutad menstruation kommer känsligheten i bröstvårtan att återgå till det normala.

     

    Bröstpiercing och amning

    Många kvinnor är oroliga för om de kan amma när piercingen är gjord. Bröstvårtan har cirka 15-20 mjölkgångar där mjölken kommer ut, och en piercing blockerar högst 5 av dessa gångar.

    Därför är det inget problem att amma med en piercing i bröstvårtan - dock bör du ta bort smycket när du ammar, annars kan det finnas en risk att en kula lossnar och faller ner i barnets hals.

    Det har aldrig gjorts någon rapport eller undersökning om amning och piercing, så all kunskap om ämnet bygger uteslutande på erfarenhetsutbyte och sunt förnuft.

    Det är dock viktigt att påpeka att en piercing som stöts bort kan bilda ärrvävnad som i extrema fall kan blockera fler än de 5 mjölkgångarna. Detta kan dock undvikas genom att ta bort ett smycke som är på väg att stötas bort innan det har helt lämnat kroppen.

     

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, som många människor tyvärr utvecklar allergi mot. Samtidigt är titan mycket slitstarkt och smycket kan därför tåla vatten och mycket beröring. Vi rekommenderar naturligtvis endast att använda smycken i material som är godkända för piercingar för att undvika allergier och infektioner. Vi rekommenderar att använda smycken av följande material:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium 

    Om du tidigare har haft problem med allergi eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi INTE smycken av kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, till exempel guldbeläggning eller svart.

     

    Du kan välja mellan många olika smycken, till exempel:

    • Rak stav

    • Böjd stav

    • Kulring

    • Oändlig ring

    • Hästsko

    Vi rekommenderar vanligtvis en rak stav eftersom den har en tendens att läka mer rakt upp. Du kan dock använda de andra designerna utan problem.

    Det är viktigt att smycket är tillverkat av ett bra material som tål att sitta i en läkande piercing. Vi använder endast säkra material som titan, kirurgiskt stål 316L, PTFE osv.

    Om du önskar det och piercingen har läkt helt kan du utöka hålet för att kunna bära större smycken, men kom ihåg att rådfråga din piercer innan du går vidare.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten (Natriumklorid 0,9%) tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara vanligt saltvatten, så använd inte andra saltvattenprodukter som till exempel kontaktlinsvätska, ögondroppar osv., eftersom den blandningen inte är avsedd för att rengöra sår.

     

    • Tvätta alltid dina händer innan du rör vid din piercing, eftersom det finns bakterier på händerna som helst inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme, kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningen, men det kan också samlas runt smycket och förhindra piercingen från att andas och göra sig av med mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.