X

     Näspiercing


    Näspiercing

    Bakgrund

    Näspiercingen har sina rötter i urgamla traditioner, där den bland vissa stamfolk var en symbol för status. På andra platser användes den för att driva bort onda andar. I vår del av världen har den oftast varit en dekorativ prydnad och har inte haft någon egentlig betydelse. Det har funnits många olika placeringsalternativ genom historien.

    En näspiercing är ungefär lika vanlig som en vanlig öronpiercing, och det är absolut inte ovanligt att träffa någon med denna piercing. Den är mycket populär på vissa håll i världen och kan symbolisera många olika saker, vilket vi inte kommer att fördjupa oss i här.

    Placering

    Den traditionella näspiercingen placeras vanligtvis på näsefläcken, antingen till höger eller vänster. Höjden för placeringen beror på den enskildes anatomi, men oftast finns det många möjligheter. Det är viktigt att ta hänsyn till den enskildes anatomi när man väljer placering. Ofta använder man en triangelformad linje från sidan och spetsen av näsan, och där de två linjerna möts i mitten placeras smycket.

    Alternativa placeringar:

    • Septumpiercing som är placerad i området under nästippen, liknande en tjurering. Denna piercing kräver stor erfarenhet att utföra eftersom den är svår att få att sitta helt rätt.

    • Earl/bridge-piercing är en piercing som placeras högst upp på näsryggen mellan ögonen.

    Läkningstiden för en näspiercing är 3-6 månader.

    Komplikationer

    Komplikationer kan uppstå om det blir en infektion i piercingen eller om smycket inte är tillverkat i rätt material eller är i fel storlek. Möjliga komplikationer inkluderar:

    • Infektion: är en vanlig komplikation vid nya piercinger om man inte följer hygienprinciperna noggrant, till exempel genom att röra mycket vid smycket eller brista i korrekt eftervård. Symtom på infektion kan inkludera rodnad, värme, svullnad, smärta och pus/vätska från piercingen.

    • Irritationsknöl: Irritationsknölar är vanliga när man får en ny piercing, och små röda knölar förekommer ofta i områden med känsligt vävnad precis runt smycket.

    • Allergi: En vanlig allergi är nickelallergi, som kan uppstå om man kommer i kontakt med produkter som innehåller stora mängder nickel. Symtom på nickelallergi inkluderar klåda, rodnad, små blåsor eller sår. Vi piercar alltid med titan, som är 100% nickel-fritt och ett mycket hållbart material.

    • Tryckmärken: Kan uppstå om smycket är för litet eftersom huden runt piercingen oftast svullnar under läkningsprocessen eller om det finns långvarigt tryck på smycket, till exempel om man alltid sover på samma sida eller bär en mössa eller ett hårband som trycker på piercingen.

    Piercingen är oftast röd, öm och svullen under de första veckorna. Dessutom kan det sippra klar vätska (sårsekret) från piercingen. Detta är en naturlig del av läkningsprocessen och bör inte orsaka någon oro. När den inte längre uppvisar ovanstående symtom anses den vara ytligt läkt. Det betyder inte att den är helt läkt, så du får inte byta smycke ännu.

    Goda råd

    • Undvik att pilla på smycket

    • Täck det med tejp om du utövar kontaktsporter som fotboll, handboll, boxning, osv.

    • Undvik solarium och simhall/spa så länge det läker

    • Var försiktig med att peta i näsan

    • Undvik produkter som innehåller alkohol i närheten av piercingen

    Smyckesval

    Vi piercar alltid med titan eftersom det inte innehåller nickel, vilket många människor utvecklar allergier mot. Samtidigt är titan mycket hållbart och smycket tål vatten och frekvent beröring. Vi rekommenderar naturligtvis att endast använda smycken i material som är godkända för piercingar för att undvika allergier och infektioner. Vi rekommenderar smycken tillverkade av:

    - Kirurgiskt stål

    - Titan

    - PTFE

    - Äkta guld

    - Niobium

    Om du tidigare har haft problem med allergier eller vet att du är allergisk mot nickel rekommenderar vi INTE smycken i kirurgiskt stål eller smycken med beläggning, som guldpläterade eller svarta smycken.

    För en näsring kan du använda:

    • Näsring som är det vanligaste smycket. Den har en speciell skruvform som håller smycket på plats utan att det faller ut hela tiden. I toppen av smycket finns antingen en vanlig kula eller en sten.

    • Ring är också mycket populär, och här finns olika alternativ som t.ex. oändliga ringar, kuleringar, osv.

    • Hästsko är inte så vanlig att använda till en näsring, utan används mer till septumpiercing. Du kan dock använda en sådan om det är vad du önskar.

    Eftervård

    Det rekommenderas att du dagligen rengör din nya piercing med saltvatten, natriumklorid 0,9%, tills den är helt läkt.

    Saltvatten är inte bara saltvatten, så du bör inte använda andra saltvattenprodukter som t.ex. kontaktlinsvätska eller ögondroppar eftersom den blandningen inte är avsedd för sårvård.

    • Tvätta alltid händerna innan du rör vid din piercing eftersom det finns bakterier på händerna som absolut inte ska komma i närheten av piercingen.

    • Rengör din piercing med saltvattenlösningen flera gånger om dagen. Om din piercing är placerad på en plats där det inte finns mycket utrymme kan du med fördel använda en bit sterilt gasväv fuktad med saltvattenlösningen.

    • Ta bort allt var runt smycket. Sårsekret är en naturlig del av läkningen, men det kan också samlas runt smycket och förhindra piercingen från att andas och göra sig av med mer sårsekret. Om du inte kan ta bort det med gasväv kan du nödvändigtvis använda en liten ren bomullspinne.

    • Torka piercingen med ett rent engångspapper, eftersom handdukar osv. innehåller bakterier som kan orsaka problem för din piercing.

    Acceptera

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.