X

  Nipple Piercing

  Nipple Piercing 

  Ursprunget till bröstpiercingen är inte exakt daterat. I vår del av världen sågs det särskilt i början av 1800-talet bland viktorianska kvinnor. Det var ingen piercing man pratade om offentligt, och de som kände till detta nya fenomen kritiserade kvinnorna för att de förstörde deras kroppar. På senare tid praktiserades den, liksom många andra piercingar, först i de alternativa punkmiljöerna redan på 80-talet. Smyckena var oftast säkerhetsnålar, vilket oftast resulterade i infektioner och utvisning, just på grund av det alternativa smyckesvalet.

  Hur görs en bröstvårtspiercing?

  En bröstvårtspiercing görs genom att desinficera området och sedan rita en svart prick med en engångsmarkör på varje sida av bröstvårtan. Vissa väljer medvetet att få dem snett så att de pekar nedåt, medan andra väljer en vertikal piercing. I och för sig spelar det ingen roll åt vilket håll det pekar, så länge smycket inte är för djupt genomborrat, d.v.s. sitter inte genom det bruna området (areola) bakom bröstvårtan. Punkten är dock placerad så djupt som möjligt. Var smyckena placeras är en individuell bedömning som görs av din piercer - då alla bröst är olika. Vissa har bredare bröstvårtor, andra längre bröstvårtor, medan andra kan ha inverterade bröstvårtor. Efter att pricken har placerats används en 14 G nål för att sticka igenom bröstvårtan och smyckena sätts in. Smärtan sägs vara stor, men den går över riktigt snabbt. När piercingen är klar lindas den in för att förhindra introduktion av bakterier och smuts.

  Nipple Piercing Smycken 

  En bröstpiercing är för både män och kvinnor, men sättet det görs på, samt vilka smycken du ska välja, beror mycket på ditt kön. Män har ofta mindre bröstvårtor än kvinnor och de behöver därför mindre smycken. Av samma anledning är det viktigt att du vet det korrekta sättet att välja ett smycke, samt hur du placerar smycket optimalt.

  En bröstvårtspiercing för kvinnor kräver mycket kunskap hos piercern, då en felaktig placering eller ett fel val av smycken brukar orsaka stora problem. En kvinnlig bröstvårta är ofta större än en hane och området bakom bröstvårtan (areola) är känsligare. Därför rekommenderas det inte heller att ta hål längre bak än vårtans bas - d.v.s. inte in i det mörka området kring vårtan. Om piercingen placeras genom vårtgården kan det orsaka mastit. Du måste också vara uppmärksam på valet av smycken som sätts in. För startsmycken föredrar de flesta piercers en rak stång, eftersom piercingen läker rakare på det sättet. Samtidigt är det lättare att hantera för den som får piercingen. Det enda alternativet är kvinnor med mycket inåtvända bröstvårtor – med dessa väljs ofta en krökt stav, då detta sätter mindre press på bröstvårtan på grund av dess böjda form.

  Om du blir mamma och därför måste amma kan du behålla din bröstpiercing under tiden. Det kräver dock att du tar bort smycket varje gång du ska amma och sätter tillbaka det direkt efter amningen. Av samma anledning rekommenderas det inte att ta en bröstpiercing under graviditeten.

  Hos män är bröstvårtan ofta mindre och det är därför inte alltid möjligt att bara ta hål på bröstvårtan. Som tur är är vårtgården för män lite mindre problematisk att pierca, och det är därför möjligt att föra in smycket genom området bakom bröstvårtan.

  Smyckesmaterial för din bröstvårts piercing

  Det är mycket viktigt att du behåller dina startsmycken så länge din piercing läker. Läkningsfasen kommer vanligtvis att vara mellan 3-6 månader, men kan variera mycket. Det är viktigt att du undviker smycken med hängen, beläggningar och stor tjocklek medan din nygjorda piercing läker.

  När din piercing är helt läkt finns det ett stort urval av smycken som du kan använda. Vissa är bättre lämpade än andra - och vissa lämpar sig endast för speciella stunder/kortvarigt bruk. Det är viktigt att hitta rätt storlek. Det enklaste sättet att göra detta är att mäta bredden på din bröstpiercing. Man mäter från ingångshålet till utgångshålet och lägger ca. 0,5-1 mm. till den hittade längden. Var medveten om att bröstvårtorna kan svullna om de stimuleras eller blir kalla. Var därför på den säkra sidan och använd det största uppmätta måttet.

  Du kan använda många olika smyckesmaterial för din bröstvårtspiercing , men de säkraste är ASTM titan och ASTM kirurgiskt stål. Andra material som PTFE, niob, etc. kan också lätt användas. Smycken som är belagda, t.ex. guldpläterad eller titanpläterad, bör endast sättas in om du inte lider av nickelallergi och endast när din piercing är helt läkt. Däremot kan du använda material som t.ex anodiserad titan som inte är belagd, eller pvd-belagda metaller som t.ex zirkonguld och blackline.

  Acceptera

  Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.