X

  Nipple Piercing

  83 stilarter fundet

  Bröstvårtan Piercingsmycken

  Ursprunget till bröstvårtspiercing är inte exakt daterat. I vår del av världen var det särskilt vanligt i början av 1800-talet bland victorianska kvinnor. Det var inte en piercing som offentligt diskuterades, och de som visste om detta nya fenomen kritiserade kvinnorna för att förstöra sina kroppar. På senare tid, som många andra piercingar, började det praktiseras i alternativa punktmiljöer på 80-talet. Smyckena var oftast säkerhetsnålar, vilket ofta ledde till infektioner och utstötning, just på grund av det alternativa smyckesvalet.

  Hur görs en bröstvårtspiercing?

  En bröstvårtspiercing görs genom att området desinficeras och sedan ritas en svart prick med en engångspenna på varje sida av bröstvårtan. Vissa väljer medvetet att få dem placerade snett så att de pekar nedåt, medan andra väljer en vertikal piercing. Vilken riktning de pekar åt spelar egentligen ingen roll, så länge smycket inte piercar för djupt, det vill säga att det inte går genom det bruna området (areola) bakom bröstvårtan. Placeringen av smycket är dock en individuell bedömning som din piercare gör eftersom alla bröst är olika. Vissa har bredare bröstvårtor, andra längre bröstvårtor, medan andra kan ha inåtvända bröstvårtor. Efter att pricken har placerats används en nål med storlek 14 G för att pierca genom bröstvårtan och smycket sätts in. Smärtan sägs vara stor, men det går mycket snabbt. När piercingen är klar, täcks den över för att förhindra inträngning av bakterier och smuts.

  Bröst Piercingsmycken

  En bröstvårtspiercing är för både män och kvinnor, men sättet den görs på och vilka smycken du väljer beror mycket på ditt kön. Män har oftast mindre bröstvårtor än kvinnor och behöver därför mindre smycken. Därför är det viktigt att du känner till rätt sätt att välja ett smycke och hur smycket bäst placeras.

  En bröstvårtspiercing för kvinnor kräver stor kunskap från piercarens sida, eftersom fel placering eller fel smyckesval oftast ger stora problem. En kvinnas bröstvårta är oftast större än en mans, och området bakom bröstvårtan (areola) är känsligare. Därför rekommenderas det inte att pierca längre bak än botten av vårtan, det vill säga inte in i det mörka området som omger vårtan. Om piercingen placeras genom areola kan det leda till bröstinfektion. Man bör också vara medveten om valet av smycket som sätts in. För startsmycke föredrar de flesta piercare en rak stav eftersom piercingen läker rakare på det sättet. Samtidigt är det enklare att hantera för den som får piercingen. Det enda alternativet är kvinnor med mycket inåtvända bröstvårtor - i dessa fall väljs ofta en böjd stav eftersom den sätter mindre tryck på vårtan på grund av sin böjda form.

  Om du blir mamma och behöver amma kan du behålla din bröstvårtspiercing. Det kräver dock att du tar bort smycket varje gång du ska amma och sätter tillbaka det omedelbart efter amning. Därför rekommenderas det inte att få en bröstvårtspiercing under en graviditet.

  För män är bröstvårtan oftast mindre och därför är det inte alltid möjligt att bara pierca i vårtan. Mäns areola är lyckligtvis lite mindre problematisk att pierca i, så det är möjligt att sätta in smycket genom området bakom bröstvårtan.

  Smyckesmaterial för din bröstvårtspiercing

  Det är mycket viktigt att du behåller ditt startsmycke så länge din piercing läker. Läkningsperioden varar vanligtvis mellan 3-6 månader, men kan variera mycket. Det är viktigt att undvika smycken med hängen, beläggningar och stor tjocklek så länge din nygjorda piercing läker.

  När din piercing har läkt finns det ett stort urval av smycken att använda. Vissa är bättre lämpade än andra, och vissa är bara lämpliga för särskilda tillfällen/kortvarig användning. Det är viktigt att hitta rätt storlek. Det gör du enklast genom att mäta bredden på din bröstvårtspiercing. Du mäter från ingången till utgången och lägger till cirka 0,5-1 mm till den uppmätta längden. Var medveten om att bröstvårtor kan svullna om de stimuleras eller blir kalla. Var därför på den säkra sidan och använd den största uppmätta måttet.

  Du kan använda många olika smyckesmaterial till din bröstvårtspiercing, men de säkraste är ASTM-titan och ASTM-kirurgiskt stål. Andra material som PTFE, niobium etc. kan också användas utan problem. Smycken som är belagda, till exempel guldpläterade eller titanpläterade, bör endast användas om du inte lider av nickelallergi och endast när din piercing har läkt helt. Du kan dock använda material som till exempel anodiserad titan, som inte är belagt, eller pvd-belagda metaller som till exempel zirkonguld och blackline.

  Acceptera

  Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.