Läser in...
Fick sitt stora genomslag på 90-talet men har i själva verket praktiserats som piercing i många hundratals år. Den här piercingen har tyvärr ett dåligt rykte på grund av skador på tänder och tandkött. De flesta av dessa skador beror på dålig utförande, så kom ihåg att söka upp en professionell piercer om du vill ha en. Den formellt uppfunnits och utförts av Elayne Angel, som är en kvinnlig pionjär inom piercingbranschen. Men mycket tyder på att denna piercing har praktiserats av många befolkningsgrupper innan den kom till vår del av världen.
Vi har ett stort utbud av smycken här i butiken, och nedan kommer vi att försöka guida dig om vad du kan välja.
När du väljer ditt nya tunga smycke är det viktigt att du är medveten om om din piercing är färdig att läka. Startsmycket som används för piercingen är vanligtvis 20 mm långt och används under de första veckorna när svullnaden är som störst. När svullnaden har minskat, vanligtvis efter 2-3 veckor, är det dags att byta till en kortare stav. Oftast är denna längd 16 mm - samma storlek som de flesta av våra smycken. Vissa kan dock använda en ännu kortare längd - fråga din piercer om du är osäker. Ett för långt smycke kan skada tänder och tandkött, medan ett alltför kort smycke kan skapa en klyfta i tungan på grund av trycket från smycket. Som tidigare nämnts är en 16 mm stav den optimala storleken för de flesta, tråddiametern på smycket är alltid 1,6 mm.
Smyckets storlek är inte det enda viktiga du bör ta hänsyn till. Materialet som ditt smycke är tillverkat av spelar också en stor roll, särskilt direkt efter piercingen. De flesta piercers använder hållbara material som t.ex. titan, kirurgiskt stål osv som startmaterial, och det är också detta material du bör använda medan din piercing läker. Vanligtvis tar det 12 veckor att läka, men läkningsprocessen kan ta längre tid om smycket rör sig mycket i munnen.
När piercingen är helt läkt kan i stort sett alla material användas, men kom ihåg att munnen sliter mycket på smycket på grund av enzymer från saliven och annat som du stoppar i munnen. Du kan därför uppleva att smycken med beläggning slits relativt snabbt när de används i en tungpiercing. Om du lider av ätstörningar bör du endast använda material som inte är belagda.
Många väljer att använda smycken av material som silikon och akryl, eftersom dessa material sliter mindre på tänder och tandkött. Dock är dessa material också mer sköra än t.ex. titan. Det innebär att du kan riskera att skada kulor/stavar om du råkar tugga på dem - men å andra sidan skulle det kanske vara tänderna som skadas om materialet var t.ex. titan.
Behöver inte betyda dålig kvalitet, och hos oss kan du förvänta dig smycken av hög kvalitet som är helt jämförbara med dem du hittar någon annanstans. Vi tillverkar nästan alla smycken själva och kan därför erbjuda produkter till ett pris som inte tidigare setts i Danmark. Alla våra guldbelagda produkter är pvd-behandlade, vilket gör dem extra motståndskraftiga mot slitage. Våra stål- och titanprodukter uppfyller alla lagkrav när det gäller frisättning av nickel. Du kan därför tryggt köpa dina smycken hos oss.
Det är faktiskt en av de piercingar som ställer högst krav på en piercer, och det beror allt på placeringen. De har dåligt rykte på grund av flera exempel på skador på t.ex. tänder och tandkött. Faktum är att en korrekt placerad piercing minskar risken för skador avsevärt, så det är mycket viktigt att du går till en kunnig piercer. Tungans storlek varierar från person till person, och tungbandet bestämmer också mycket om hur långt tungan kan sträckas. Korrekt placering är i mitten av tungan, precis där tungan böjer sig. Denna punkt är mycket viktig ur placeringssynpunkt, eftersom avvikelse från den oftast medför komplikationer. Om piercingen placeras för långt framförstör den tänderna, och om den placeras för långt bak kommer den att skada gommen.
När placeringen väl är bestämd är det viktigt att hygienen är absolut på topp. Du bör alltid se till att din piercer använder antingen sterila instrument eller engångsinstrument. Nålar får inte användas mer än högst en gång, detta har både hygienisk betydelse och säkerställer att du blir piercad med den skarpaste möjliga nålen. När utrustningen är klar, klämmer piercern tungan med en tång, och säkerställer att nålen inte träffar blodkärl eller tungband. Nålen förs nu genom tungan med en snabb rörelse, och smycket trycker sedan ut nålen och tar dess plats.
Det finns som tidigare nämnts många möjliga komplikationer, mest uttalade är dock skador på tänder och tandkött. Många av dessa skador beror på fel placering eller utförande på personer som inte är anatomiskt lämpade för denna typ av piercing. En erfaren piercer kommer inte att göra en tungpiercing på en person som inte kan föra ut tungan särskilt långt. Det kan oftast göras, men det kommer med stor säkerhet att uppstå komplikationer efter att piercingen är utförd. En perfekt placerad piercing, i en lämplig tunga, ger inte stora problem - men det bör betonas att piercingen i sig alltid innebär en viss risk för infektion.
När piercingen är gjord kan du uppleva att smycket nöter sig in i tungan och skapar en slags klyfta i tungan. Detta fenomen beror ofta på ett smycke som är för kort. När smycket är för kort tenderar det ofta att pressa sig ner i tungan och fortsätta därifrån. Problemet kan nästan alltid lösas genom att hitta ett smycke i rätt storlek.
Obstruktion av luftvägarna är också en potentiell, men mycket liten risk. Om kulan inte är ordentligt skruvad fast kan den falla ned i luftvägarna och orsaka andningssvårigheter eller helt blockera andningen. Många har upplevt att de har sväljt en kula, men oftast är luftstrupen hos en vuxen person så stor att kulan bara passerar utan att helt blockera. Upplevelsen kan dock fortfarande vara påfrestande och smärtsam - och kan kräva kirurgi om kulan hamnar i lungorna.
Infektion är förmodligen den vanligaste komplikationen, men oftast också den mildaste. En tunga innehåller många blodkärl, vilket också gör att området är toppen när det gäller att bekämpa infektioner. Ju mer blodcirkulation ett område har, desto större effekt har också immunförsvaret. Av samma anledning är det mycket sällan att allvarliga infektioner uppstår i samband med en tungpiercing. Du kan känna igen en infektion på de klassiska tecknen; smärta, rodnad, svullnad, värme. Skölj munnen med rent varmt saltvatten några gånger om dagen tills symptomen försvinner - antibiotika är sällan nödvändigt vid dessa typer av infektioner.
Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.