X

    Näspiercing

    153 stilarter fundet

    NÄSPIERCING


    Näspiercingen är en av världens äldsta piercingar, och den kan dateras ända tillbaka till Mellanöstern där den har sitt ursprung ca. 4000 år sedan. Den kom senare till Indien för ca. 500 år sedan, där den kan spåras tillbaka till de gamla indianstammarna. Då var piercingen mycket vanlig bland indiska kungligheter och aristokrater. Piercingen var en symbol för status och skönhet, och än i dag är näspiercingen mycket vanlig bland kvinnor i Indien, där miljoner bär ett sådant smycke. Än idag bärs näspiercingen också av många män. I västvärlden fick det rejält inslag i slutet av 80-talet, där det blev ett statement för både punkare och efterföljande ungdomskulturer. För vissa är näspiercingen fortfarande en religiös praxis, medan den för andra bara är dekorativ. En näspiercing kan vara både den traditionella piercingen i näsan, men även septum piercing, öronpiercing osv.

    Näspiercing smycken

    En näspiercing kan dekoreras med många olika typer av smyckesdesigner såsom nosskruvar, nosstift och nosringar. Näspiercingarna kan göras i olika färger och versioner som ger dig en unik look med smyckena i centrum. När du ska välja smycken till näsan är det viktigt att du vet lite om vilken design och material du ska välja. Här är en liten guide du kan använda dig av när du ska hitta ett smycke som passar din personliga stil.

    MATERIAL FÖR NÄSPIERCING


    Det finns många olika typer du kan använda, och vi kan inte gå igenom dem alla här. Därför är här en lista över de vanligaste.

    NÄSPIERCING AV TITANIUM


    Är perfekt för dig som är orolig för nickelallergi. Den kan anodiseras (färgas) i attraktiva färger utan att det påverkar säkerheten. Det är viktigt att du väljer smycken som är implantatgodkända (Ti6Al4V ELI). Till exempel ASTM F-136, ASTM F-1295, ISO 5832-3 eller ASTM F-67 när den ska användas i din nya piercing. Det skyddar din piercing mot risken för infektioner, allergier etc, då de är väldigt skonsamma mot huden.

    Näspiercing i kirurgiskt stål


    Kirurgiskt stål är tillverkat av olika legeringar, men endast ett fåtal specifika varianter är säkra att använda, såsom ASTM F-138, ISO 5832-1 eller 10993 - (6,10 eller 11). EU har skapat ett gemensamt nickeldirektiv som slår fast att kirurgiskt stål avsett för långtidsanvändning ska släppa max 0,2 µg nickel/cm²/vecka och kräver därför hög kvalitet för att godkännas. Om du skulle vilja ha något som ser ut som äkta silver till färgen, men är ett säkert och billigare smycke, är kirurgiskt stål definitivt något för dig.

    Näspiercing äkta guld


    Om du letar efter ett högkvalitativt material för din näsa kan äkta guld vara ett alternativ. Guld är en ädelmetall, precis som till exempel äkta silver, och därför något dyrare än andra näspiercingsmycken. Den kan anpassas efter din stil och den design du vill ha, då den är lätt att arbeta med.

    • 24 karat (24K) är den renaste formen, som innehåller 99,9% rent guld. 24K guld är inte lämplig för näspiercing då den är väldigt mjuk och går därför snabbt sönder.
    • 18 Karat (18K) Består av 75 % rent guld och 25 % andra metaller, som koppar eller silver. 18K har en fin balans mellan renhet och styrka, och kan därför enkelt användas i din näspiercing.
    • 14 Karat (14K) Består av 58,3 % rent guld och 41,7 % andra metaller, som koppar eller silver. 14K guld har en högre styrka än 18K och är dessutom billigare.
    • 10 Karat (10K) Smyckena består av 41,7 % rent guld och 58,3 % andra metaller, som koppar eller silver.

    VILKA MATERIAL ÄR BÄST FÖR NÄSPIERCING?


    Det är svårt att ge ett svar på, då alla smycken har sina styrkor. Titan är idealiskt att pierca med, eftersom det inte innehåller nickel och därför inte kommer att kunna irritera hålet. Den kan även matcha de flesta önskemål och designas med en sten, boll, hjärta eller kanske pärlor.

    Om du däremot måste byta smycken efter att din piercing har läkt kan du enkelt använda andra material som äkta silver, kirurgiskt stål etc i näsan så länge det är smycken gjorda i bra kvalitet.

    Vilka smycken som kan användas i din Näspiercing


    När du ska välja piercingsmycken till Nose Piercingen finns det många piercingar att välja mellan. Det är först och främst viktigt att smycket alltid har rätt trådtjocklek och diametern är korrekt samt att piercingen är redo att få smycket bytt.

    NÄSRING


    Är, som namnet antyder, en ring som sätts i näsvingen, och täcker olika utföranden som kulringar, klickerringar och hästskor. Du kan få din näspiercing gjort med en ring från början, men även byta efter att den har läkt. Du kan läsa mer om näsring här

    NÄSSKRUVAR


    Har utvecklats speciellt för näspiercingar, och designad med en liten sten eller kula, och en skruvad bas för att säkerställa att smyckena inte faller ut ur näsvingen. Även om den är gjord för näsan kan den faktiskt också användas i andra piercingar som tragus piercing.

    NÄSSTIFT


    Är en piercingsticka som har utvecklats speciellt för en näspiercing. Den lilla staven kan tillverkas i många olika material som titan. Till skillnad från nosskruven kan denna stav lättare falla ut ur nosen, så det rekommenderas att endast använda denna piercing i en läkt nospiercing.

    HUR MAN RENGÖR EN NÄSPIERCING

    1. Det är viktigt att rengöra varje morgon och kväll, och alltid med godkända material som isotonisk koksaltlösning och en mild tvål utan alkohol. Näsborren är gjord av brosk, och därför bör du räkna med en lång läkning på upp till 6-9 månader.
    2. Rengör näsan två gånger om dagen med isotonisk saltlösning och eventuellt en mild tvål. Kom ihåg att även rengöra insidan av näsborrarna. När du har rengjort den ska den lufttorka och torkar du den med något ska den vara helt ren.
    3. Använd inte smink på näsan runt stenen/kulan/ringen och ditt ansikte är alltid rent. Var försiktig med smutsiga kläder runt ansiktet och undvik att röra vid smyckena, eftersom det kan leda till infektion.
    4. Använd endast kvalitetspiercingsmycken som titansmycken medan det läker.
    5. Om en samling pus bildas runt smyckesskalet, ta bort det.

    ANDRA TYPER AV NÄSPIERCING


    Det finns andra typer av piercingar i näsan såsom septumpiercing. En septumpiercing blir mer och mer populär och placeras i brosket mellan de två näsborrarna. Septumpiercingar görs vanligtvis med en hästsko, men kan också göras med pinnar eller en vanlig klickerring.

    INFORMATION OM NOSPERCING


    Vi får många förfrågningar om dessa piercingar och kommer därför att svara på de vanligast förekommande här.

    Hur lång tid tar en näspiercing att läka


    Det tar vanligtvis 6-9 månader, men ibland längre. Den är gjord av broskvävnad, och därför bör du räkna med en lång läkningstid.

    Hur mycket kostar en näspiercing?


    Priset kan variera från mellan 250 SEK och upp till 500 SEK. Priset behöver inte alltid spegla kvaliteten, men det är viktigt att du avstår från att få den skjuten med pistol, även om det kanske är billigare. Tyvärr finns det företag som satsar på att göra medicinska piercingar med en öronpistol, men det är inte på något sätt lämpligt och du kommer inte hitta någon seriös piercer som skulle drömma om att använda den.

    VILKEN SIDAN SKA DU GÅ NÄSPIRCING?


    Det finns inga sidor som är bättre än andra, och det finns ingen symbolik i det på samma sätt som det var förr i tiden med en piercing i örat. Så du kan bara få den där du tycker att den passar dig bäst.

    Kan man få in en näspiercing med en öronpistol


    Tyvärr finns det fortfarande några butiker som erbjuder det, men vi kan inte rekommendera det på något sätt. Vissa företag går till och med så långt som att kalla det medicinska piercingar, vilket är ganska galet när det avskräcks av alla organisationer inom piercingområdet, som Association of Professional Piercers, som är världens största organisation inom piercingbranschen. Du kan läsa mer om deras position här. En pistol skapar ett stort trauma på huden, och smyckena är inte dimensionerade för varje kunds specifika anatomi. Det är därför förenat med en stor risk att få sin näspiercing inskjuten.

    Öronpistoler är i allmänhet inte lämpliga för att göra några piercingar, inte heller örhängen. De kan inte heller steriliseras på samma sätt som piercinginstrument och därför kan vi bara avråda från att låta göra din piercing med pistol.

    Accept

    Vi använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. Se hur här.